Zijn zonnepanelen een goede keuze?

Tegenwoordig zie je steeds meer zonnepanelen op de daken en zonnepanelen worden de laatste jaren ook steeds populairder omdat men op zoek is naar alternatieven. De energieprijzen rijzen het plafond uit en daarbij wil de overheid ook dat de woningen in Nederland, nieuwbouw of bestaande bouw duurzaam en energiezuinig worden. Duurzaamheid heeft namelijk de toekomst en het is ook heel erg belangrijk dat de woningen duurzaam worden door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Maar wat zijn zonnepanelen dan precies en wat hebben zonnepanelen met verduurzamen te maken? 

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie om zetten naar elektriciteit. Voor het opwekken van deze elektriciteit wordt alleen maar zonlicht gebruikt. Dit maakt dat het een hele duurzame manier is om elektriciteit mee op te wekken

Wat is de werking van zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektrische energie. Een omvormer zorgt ervoor dat de zonne-energie omgezet wordt naar wisselspanning. Wisselspanning is de elektrische stroom die wij dag in dag uit gebruiken. 

Via de elektrische draden die wij door ons hele huis heen hebben lopen wordt deze stroom direct gebruikt bij het aansluiten van een elektrisch apparaat. De stroom die je niet gebruikt zal via de meter zo naar het elektriciteitsnet geloodst worden.

Welke soorten zonnepanelen zijn er? 

De ontwikkelingen in de wereld van de zonnepanelen is in een stroomversnelling terecht gekomen. Op technisch vlak worden de zonnepanelen steeds van betere kwaliteit. Hierdoor is het mogelijk steeds meer energie op te wekken met zonnepanelen. 

Over het algemeen wordt tegenwoordig de monokristallijn zonnepaneel gebruikt. De zonnecellen van deze panelen bestaan uit 1 kristal. Dit zijn de zonnepanelen die het hoogste rendement hebben en het meest efficiënt zijn bij zonlicht. 

Deze panelen zijn wel duurder in aanschaf, maar door het hoge rendement heb je deze investering al vrij snel weer terugverdiend. Ook zijn het zonnepanelen die je prima kan plaatsen als je maar beperkte ruimte beschikbaar hebt voor de zonnepanelen. 

Wat is de opbrengst van de zonnepanelen? 

Als we het hebben over het vermogen van de zonnepanelen dan kun je deze herkennen aan de afkorting WP. Deze afkorting staat voor Watt Piek. Dit is het vermogen aan zonne-energie dat bij de meest optimale instraling van de zon opgewekt kan worden. 

Het is niet van tevoren te zeggen wat de opbrengst zal zijn van zonnepanelen. Dit heeft namelijk alles te maken met het feit dat het zonlicht steeds aan verandering onderhevig is. De hoeveelheid schaduw en de richting waarin de zonnepanelen zijn geplaatst spelen hier ook een grote rol in. 

De meest ideale omstandigheid voor zonnepanelen is een temperatuur van 25 graden en veel zonuren. Onder deze omstandigheden kunnen de zonnepanelen het beste rendement halen uit de opbrengst zonne-energie. 

Als er hogere temperaturen zijn, dan wordt de opbrengst van zonnepanelen een stuk lager. Iedere 10 graden dat de temperatuur stijgt, zal de opbrengst van de zonnepanelen met een percentage van 5% gaan dalen. 

Hoe zit het met het overschot aan stroom dat je opwekt met je zonnepanelen? 

Als je een grote batterij op je dak hebt staan, dan is het een zekere zaak dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. In dat geval doen je er verstandig aan om op zoek te gaan naar een energieleverancier die een hoog teruglevertarief hanteert. 

Het te veel dat jij aan stroom hebt opgewekt zal dan teruggestuurd worden in het elektriciteitsnet. Hier krijg jij dan een vergoeding voor van de energieleverancier. Dit wordt het teruglevertarief genoemd.

Wat kosten zonnepanelen?

Het kopen van zonnepanelen is een heel slim idee. Het aantal zonnepanelen dat je op je dak gaat of kan plaatsen speelt natuurlijk een grote rol in het bedrag dat je uiteindelijk zal gaan betalen voor de zonnepanelen. 

Wat kosten zonnepanelen is een vraag waar je niet meteen in een zin een duidelijk antwoord op kunt geven. Hiervoor is er eerst meer informatie nodig. Het kan per offerte verschillend zijn wat je moet betalen voor de aanschaf van de zonnepanelen. 

Bij de aanschaf van zonnepanelen doe je er verstandig aan om eerst verschillende offertes aan te vragen. Wat kosten zonnepanelen wordt dan een stuk duidelijker en je kunt er meteen een goed beeld van krijgen wat je van een partij kunt verwachten.

De kosten voor zonnepanelen kunnen nogal uiteenlopend zijn, deze zijn onderhevig aan verandering als je besluit om voor andere soorten te gaan of een andere hoeveelheid. Laat je goed informeren over de beste mogelijkheden voor jou en je portemonnee. 

Kun je subsidie of een lening voor de aanschaf van zonnepanelen krijgen? 

In sommige gemeenten wordt er geen subsidie gegeven voor het aanschaffen van zonnepanelen. Hierover kun je op het internet veel meer informatie vinden. Het is belangrijk dat je deze informatie opzoekt en dat je goed uitzoekt of het voor jou wel of niet mogelijk is subsidie of een lening te krijgen hiervoor.

Als je geld wil lenen voor zonnepanelen, dan zou je kunnen kijken naar een energiebespaarlening of een duurzaamheidslening. Lees hiervoor wel goed de voorwaarden om te kijken naar welke lening het best bij je past. Let wel op, want geld lenen kost altijd geld. 

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? 

De voordelen van zonnepanelen zijn dat je er geld mee kunt besparen en je kunt er geld mee gaan verdienen. De waarde van je huis stijgt ook in waarde na het plaatsen van de zonnepanelen. Je maakt altijd gebruik van duurzame groene stroom die door de zonnepanelen altijd beschikbaar zal zijn. 

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Een van de nadelen die aan zonnepanelen vast zit is dat het wel een tijdje duurt voordat je de investering voor het aanschaffen van de zonnepanelen terug hebt verdiend. Je moet de meterkast aanpassen voor het plaatsen van zonnepanelen en je moet er ruimte voor vrij maken op de zolder. 

De uitstraling van je huis is minder mooi na het plaatsen van de zonnepanelen en je moet je er goed van bewust zijn dat er aan zonnepanelen onderhoud gepleegd moet worden die je echt goed bij moet houden.