Zelf energie opwekken: hoe zit dat?

De gas- en energieprijzen worden steeds duurder: dat weten we allemaal. We zijn dan ook massaal op zoek naar oplossingen hoe we deze torenhoge prijzen kunnen omzeilen. Mensen isoleren hun woning of kiezen ervoor om zelf energie op te wekken. Dat laatste is een interessante optie en het is ook nog eens beter voor het milieu. Zelf energie opwekken levert namelijk veel voordelen op.

Waarom zou je zelf energie opwekken?

Er zijn dus meerdere voordelen op te noemen waarom je zelf energie zou moeten opwekken. Zo is het bijvoorbeeld beter voor het milieu als je overweegt om zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Op deze manier hoef je geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen, maar maak je in plaats daarvan gebruik van zonne-energie. Zo stoot je minder CO2 uit, waardoor je een steentje bij kunt dragen aan het milieu.

Een ander groot voordeel is dat je flink kunt besparen op je energierekening. Je hoeft namelijk geen energie meer af te nemen bij jouw energieleverancier, omdat je zelf energie opwekt. Deze opgewekte energie kun je meteen verbruiken. En de opgewekte energie die je niet verbruikt, kun je terugleveren aan het netwerk. Daarvoor word je weer beloond – deze salderingsregeling zal overigens wel langzaam worden afgebouwd in de toekomst. Toch is het zelf opwekken van energie zeer voordelig.

Hoe wek je zelf energie op?

Zit jij eraan te denken om zelf energie op te wekken? Dan heb je de keuze uit meerdere opties. De meest bekende is het nemen van zonnepanelen. De zonnepanelen op je dak zullen het licht omzetten in energie. Zonnepanelen zijn wellicht duur in aanschaf, maar deze kosten heb je binnen de kortste keren terugverdiend. 

Een andere optie is het nemen van een windmolen. Natuurlijk hoef je geen enorme windmolen in de tuin te hebben staan. Je kunt wél een kleine variant nemen die je bijvoorbeeld op het dak kunt laten plaatsen. Deze windmolen zal energie opwekken als het waait, waardoor jij weer kunt besparen. Houd er rekening mee dat je voor zo’n windmolen wel eerst een aanvraag moet doen bij de gemeente.

Kies voor een groene energieleverancier

Wil je niet investeren in zonnepanelen of een windmolen, maar wil je wél groene energie verbruiken? Dan kun je een energiecontract afsluiten bij een energieleverancier die groene energie levert. Deze energie is dus niet afkomstig van fossiele brandstoffen, maar wel van bijvoorbeeld zonne- of windenergie. Deze energie is duurzaam. Zo kun jij alsnog jouw steentje bijdragen aan het milieu, zonder dat je zelf zonnepanelen of een windmolen hoeft te hebben. Ga energieprijzen vergelijken en ontdek welke groene energieleverancier het meest voordelig is. 

Wil je wél zonnepanelen of een windmolen? Dan is het evengoed belangrijk om jouw energiecontract eens onder de loep te nemen. Wanneer je namelijk zelf energie gaat opwekken en dus minder gaat verbruiken van het netwerk, zal jouw energieleverancier hier rekening mee moeten houden.

Groene energie opwekken of verbruiken? Doen!

Het is dus zeker de moeite waard om zelf groene energie op te wekken, of om te kiezen voor een energieleverancier die groene energie levert. Zo kun jij het milieu een handje helpen. Op naar een betere wereld!