Wanneer is het goed de warmtepomp te vervangen?

Langzaam maar zeker is het zo dat de traditionele Cv-ketel zal gaan verdwijnen. Deze worden allemaal vervangen door een warmtepomp. Deze transformatie leidt tot best wel veel vragen. Op dit moment is er nog maar 5% van de mensen die een warmtepomp in hun huis hebben. Met het introduceren van de warmtepomp wordt er minder aardgas gebruikt en komt Nederland weer een stukje dichterbij verduurzaming. Maar hoe werkt zo een warmtepomp dan eigenlijk en hoe lang kun je er mee doen voordat deze aan vervanging toe zal zijn? 

Wat is een Hybride warmtepomp? 

De meest gebruikte warmtepomp die als vervanging voor de Cv-ketel wordt geplaatst is de Hybride warmtepomp. Dit is een kleine pomp die vaak naast de ketel geplaatst wordt. De Hybride warmtepomp is vaak een eerste tussenstap naar het volledige gebruik van een warmtepomp. 

Een Hybride warmtepomp zal het grootste deel van het huis gaan verwarmen, maar waar nodig zal de Cv-ketel alsnog bijspringen. Je maakt dan nog niet volledig gebruik van de warmtepomp. Voordat je gebruik gaat maken van een warmtepomp in welke vorm dan ook, zul je wel eerst de isolatie van je huis op orde moeten hebben. 

De Hybride warmtepomp is een kleine pomp. Door dit kleine formaat is het dan ook niet nodig meteen een hele aparte ruimte in te richten. Je moet er alleen wel buiten plek voor hebben om een soort van airco unit te kunnen plaatsen. Van het geluid dat de buiten unit maakt, als de verwarming aan staat, zul je niet veel merken. 

Wat is een Volledige luchtwarmtepomp

De aanschaf van de volledige luchtwarmtepomp is meer kostbaar dan die van een Hybride warmtepomp. Deze pomp heeft dezelfde werking als de Cv-ketel, alleen is deze veel duurzamer in gebruik. Deze is namelijk helemaal elektrisch. Hier komt geen aardgas meer bij kijken. 

De warmte wordt uit de lucht, het grondwater of uit de bodem gehaald. Deze luchtwarmtepomp heeft een vat waar warm water in wordt opgeslagen. Het formaat van deze pomp is zo groot als een hoge koelkast. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat je deze pomp niet zomaar overal neer kan zetten. Deze neemt nogal wat ruimte in beslag. 

Deze luchtwarmtepomp kan alleen geïnstalleerd worden in huizen die goed of extra goed geïsoleerd zijn. Als je een huis koopt, dan kun je ervan uitgaat dat huizen die na het jaar 200 zijn gebouwd energiezuinig genoeg zijn. De woningen van voor die tijd zullen als eerst goed geïsoleerd moeten worden voordat je een waterpomp kan laten plaatsen. 

Met het gebruik van de luchtwarmtepomp zul je merken dat je geen gasrekening meer krijgt, maar wat betreft elektriciteit zul je meer gaan gebruiken. Toch ga je aan het einde van de streep minder betalen dan wanneer je gebruik zou blijven maken van een Cv-ketel. 

Hoe lang kan een warmtepomp mee gaan? 

Een warmtepomp kan gemiddeld genomen zo een 15 jaar mee gaan. Toch zie je in de praktijk vaak dat dit ook nog wel eens uit zou kunnen lopen naar 20 jaar. Als je je warmtepomp goed onderhoud is die 20 jaar zeker haalbaar. Ook kun je nog andere stappen ondernemen om langer gebruik te kunnen maken van je warmtepomp. 

Hoe draag je bij aan een langere levensduur van de compressor? 

Een warmtepomp installatie heeft een compressor, welke je kunt vergelijken met de compressor die in een koelkast te vinden is. De compressor wordt ook wel gezien als het hart van de warmtepomp. Dit betekent dat deze net zo lang mee zal gaan als de warmtepomp zelf. 

De levensduur van de compressor zou je wel kunnen verlengen, om dit te doen is het belangrijk dat deze niet zo vaak achter elkaar hoeft te starten en te stoppen. Dit is dan ook iets waar je op kunt letten bij het aanschaffen ervan. Hierdoor zal de compressor veel minder sporen van slijtage laten zien. 

Hoe kun je je warmtepomp het beste onderhouden? 

Je kunt je warmtepomp het beste laten onderhouden door iemand die daar verstand van heeft. Dit onderhoud zul je dan periodiek moeten laten doen. Laat je goed informeren hoe vaak je het best het onderhoud kunt laten doen. Goed onderhoud draagt bij aan een langere levensduur van je warmtepomp. 

Wanneer moet je Cv-ketel voor een warmtepomp vervangen? 

Het is geen geheim dat de overheid plannen heeft om Nederland alle woningen in 2050 helemaal van het aardgas af zullen zijn. Hierbij hoort dus ook het verplicht laten installeren van een warmtepomp. Alle Cv-ketels zullen dan door een warmtepomp vervangen worden. 

Vanaf 2026 moeten alle Cv-ketels door een warmtepomp vervangen zijn. Hiermee kun je dan al een flink bedrag op de energiekosten besparen. Dit kun je doen met een subsidie, die de ISDE subsidie genoemd wordt. Deze subsidie kun je bij de aanschaffen van een warmtepomp krijgen. 

Waar moet je op letten als je je Cv-ketel door een warmtepomp vervangen gaat? 

Er zijn een aantal dingen waar je oog voor moet hebben als je de Cv-ketel door een warmtepomp vervangen gaat. Natuurlijk moet je je eerst verdiepen in het soort warmtepompen die er allemaal te verkrijgen zijn. Wil je een pomp waar je mee kan verwarmen en koelen, dan zou je voor een aardwarmtesysteem moeten kiezen. 

Ook is het belangrijk of er geboord mag worden of dat er dingen zijn die van toepassing zijn op de waterwinning. Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk om goed te kijken naar het geluid dat de warmtepomp zal maken. Kies voor een warmtepomp met een silent mode. 

Wat zijn de voordelen van de warmtepomp? 

Aan het installeren van een warmtepomp zitten verschillende voordelen vast. Zo heb je geen kosten voor aardgas meer en zul je minder CO2 uit gaan stoten. Je hebt er geen schoorsteen voor nodig. Mocht het te warm worden binnen, dan kan de warmtepomp ook zorgen voor verkoeling in huis. 

Het onderhoud van een warmtepomp is niet duur en er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor het aanleggen van een warmtepomp. Hij is ook goed te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.