AkzoNobel gaat vrijwel alle verf in Nederland met windstroom produceren

AkzoNobel produceert alle verven en lakken in Nederland vanaf nu met groene stroom. De sites in Sassenheim, Wapenveld, Groot Ammers en Ammerzoden gebruiken net als alle Sikkens-winkels elektriciteit die met windenergie is opgewekt.

AkzoNobel heeft hiervoor een contract tot en met 2020 afgesloten met Eneco. Per jaar gaat het om 66 gigawattuur, gelijk aan het energieverbruik van een stad met 33.000 inwoners.

Marcel Galjee, directeur Energie: ‘Met dit contract gebruikt AkzoNobel ook voor locaties die minder energie-intensief zijn duurzaam geproduceerde elektriciteit. Hiermee zetten we de volgende stap om de uitstoot van CO2 verder terug te dringen. In 2050 moet het hele bedrijf klimaatneutraal zijn.’

AkzoNobel kondigde vorig jaar al aan gezamenlijk met Google, DSM en Philips windenergie te gaan inkopen van 2 nieuwe windparken, Krammer en Bouwdokken. Ook maakt het bedrijf gebruik van duurzaam geproduceerde stoom in Hengelo en Delfzijl. Deze duurzame energie wordt door de grote productielocaties afgenomen.

Het nieuwe contract levert een besparing van de CO2-uitstoot op van 19 kiloton per jaar. Momenteel is 40 procent van AkzoNobels wereldwijde energieverbruik hernieuwbaar en in 2016 verbeterde bijna de helft van de bedrijfslocaties het energieverbruik. Voor 2050 is het doel om 100 procent hernieuwbare energie te gebruiken.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!