Eemshaven krijgt bedrijf dat windmolenmasten produceert

In de Eemshaven komt een fabriek die bouwpakketten voor stalen windmolenmasten produceert: Modular Steel Towers (MST). Met de bouwpakketten kan een volledige mast van een windmolen gemonteerd worden tot op elke hoogte, op elke plek.

De komst van het bedrijf wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van 3 miljoen euro vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) en levert 14 nieuwe banen op (red. mogelijk uiteindelijk 88 banen).

Het concept van het bouwpakket is ontwikkeld door windmolenfabrikant Lagerwey uit Barneveld. MST Eemshaven gaat de bouwpakketten produceren. Hiermee is voor MST Eemshaven een stevige basis gelegd om voor de lange termijn, ook voor andere windmolenfabrikanten, masten te produceren. Naar verwachting start de productie begin juli 2018.

MST Eemshaven gaat duurzaam produceren, door onder meer gebruik te maken van zonnepanelen. Verder is de uitstoot van CO2, bij het bouwen van windmolenmasten via een bouwpakket, lager. Een ander voordeel van de bouwpakketten is dat ze via normale vrachtwagens vervoerd kunnen worden. Het vooruitzicht van nieuwe banen betekent bovendien een economische stimulans voor de provincie Groningen.

De subsidieregeling RIG is bedoeld voor investeringen door bedrijven in de Eemsdeltaregio en op het Zernike Science Park. In totaal is er 40 miljoen euro beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie Groningen, vanuit het Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn. De RIG is onderdeel van Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt in de provincie Groningen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de RIG uit.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!