TenneT steekt 22 miljard in energienet om ruimte te maken voor windenergie

UTRECHT – Hoogspanningsnetbeheerder TenneT gaat de komende 10 jaar zo’n 22 miljard euro investeren in de infrastructuur. Doel is onder andere om het energienet betere geschikt te maken voor grote hoeveelheden stroom van windmolens.

Substation, Offshore, TenneT,
©: TenneT

“Extra capaciteit zal congestie op het net – bijvoorbeeld op dagen met veel wind – voorkomen, en maakt het mogelijk om energie verder te transporteren naar de verbruikscentra”, aldus TenneT.

Om deze enorme investeringen te financieren gaat het bedrijf groene obligaties uitgeven. Als eerste Nederlandse niet-financiële organisatie gaf TenneT al 1 miljard euro aan groene obligaties uit.

Energienet op zee

De netbeheerder gaat onder andere bestaande energienetten opwaarderen en aan elkaar verbinden. Verder bouwt TenneT het energienet op zee voor de geplande Nederlandse offshore windparken. Hier worden ongeveer 3.450 megawatt aan windmolens geplaatst de komende jaren.

In Duitsland heeft TenneT al 5 nieuwe offshore-netaanslutiingen opgeleverd. De totale beschikbare capaciteit voor het transporteren van windenergie op zee bedraagt daardoor 4.300 megawatt.

In 2019 zal TenneT naar verwachting 7.100 MW aan offshore-aansluitingscapaciteit gereed hebben, ruim voldoende voor de 6.500 MW aan opgesteld windvermogen die de Duitse regering in 2020 op zee beschikbaar wil hebben.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!