Vestas beleeft recordmaand voor windturbines

AMSTERDAM – De Deense windturbinefabrikant Vestas heeft een recordmaand beleeft in december. Nog nooit zijn er zoveel windturbines in 1 maand besteld bij het bedrijf.

Een windmolen van VestasOpgeteld kreeg Vestas orders binnen voor 1.346 megawatt aan windmolens, zo meldt analistenbureau Nordea Markets. Gemiddeld kost een windturbine ongeveer 1 miljoen euro per megawatt.

Belangrijkste drijver van dit record is het aflopen van de PTC, een windsubsidie in de Verenigde Staten. Hier maakte Vestas de op een na beste maand door.

Bouw van een windpark

Ontwikkelaars kwalificeren zich voor de subsidie wanneer de bouw van een project begonnen is. Door nu de turbines te bestellen hopen veel ontwikkelaars snel te kunnen beginnen.

De PTC zou in eerste instantie eind vorig jaar al aflopen, maar werd alsnog verlengd door het Amerikaanse congres onder druk van de windsector.

Malaise

Vestas zag zich vorig jaar nog geconfronteerd met een malaise. Het concern moest duizenden werknemers ontslaan en enkele fabrieken sluiten.

Een nieuwe windturbine. de V164-8.0 MW, moet een nieuwe stimulans geven aan het bedrijf. De turbines is speciaal ontwikkeld om op zee te worden geïnstalleerd. Voor de introductie van het nieuwe model, naar verwachting begin 2014, wordt samengewerkt met het Japanse Mitsubishi Heavy Industries.

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Albert Bridge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!