BNEF: Onshore wind in VK en Duitsland concurrerend met fossiel

UTRECHT – In het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland kan wind op land op prijs concurreren met met fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool als de CO2-kosten worden meegenomen.

Land
©: Siemens

Dit stelt onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance.

Stroom uit windmolens op land kost volgens BNEF ongeveer 85 dollar per megawattuur in het Verenigd Koninkrijk. Elektriciteit uit zowel gas en steenkool kost ongeveer 115 dollar.

In Duitsland kost windstroom ongeveer 80 dollar per megawattuur tegen 118 dollar voor gas en 106 voor steenkool.

“Zowel onshore wind als zonne-energie zijn veel competitiever geworden tegen de gevestigde opwektechnologieën dan 5 à 10 jaar geleden mogelijk leek”, aldus analist Luke Mills van BNEF.

Kosten wereldwijd

De gemiddelde kosten wereldwijd van stroom uit wind op land daalde van 85 dollar in het eerste halfjaar van 2015 naar 83 dollar per megawattuur in de tweede helft van dit jaar.

Zonnestroom uit kristallijne zonnepanelen van silicium daalde in prijs van 129 dollar per megawattuur naar 122 dollar per megawattuur.

In dezelfde tijd stegen de gemiddelde kosten om elektriciteit uit steenkool op te wekken in Europa boven de prijs van windstroom uit van 82 dollar in het eerste halfjaar naar 105 dollar in de tweede helft.

Offshore wind

Offshore wind is nog relatief erg duur met een gemiddelde prijs van 174 dollar per megawattuur in het tweede halfjaar. Ge

BNEF rekent in de kosten ook de uitgaven mee aan randzaken zoals ontwikkelingsuitgaven en kapitaalkosten.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!