Gedragscode windparkontwikkelaars ondertekend

AMSTERDAM – Natuur- en milieuorganisaties en de NWEA hebben woensdag de gedragscode voor windenergie voor windparkontwikkelaars en –exploitanten ondertekend.

De bouw van een windmolen bij een windmolenpark
©: Windwärts Energie

Dit meldt de NWEA, de brancheorganisatie voor windenergie in Nederland.

Naast de NWEA tekenden Stichting De Natuur en Milieufederaties, de Stichting Natuur & Milieu en Greenpeace Nederland. De NLVOW, de landelijke organisatie voor tegenstanders van windenergie, tekende niet.

De insteek van de code is het creëren van draagvlak bij omwonenden van windturbines, waar nu op sommige plekken nog forse weerstand is.

Financiële vergoeding

Onlangs was al een conceptversie naar buiten gekomen van de gedragscode. Hierin stond onder andere dat omwonenden kunnen rekenen op een financiële vergoeding.

Afhankelijk van de grootte en kracht van een windmolen wordt een bedrag dat kan oplopen tot enkele duizenden euro’s uitgekeerd, legde Ton Hirdes, directeur bij de NWEA toen uit aan de Groene Courant.

Zie ook: Vergoeding voor omwonenden windparken in concept gedragscode

Verder staan er ook maatregelen in om omwonenden eerder bij windprojecten te betrekken. Voor bedrijven aangesloten bij de NWEA is de gedragscode verplicht, hoewel er ook veel projecten zijn waar bijvoorbeeld particuliere bedrijven bij betrokken zijn.

Behoorlijke impact op landschap

“Grootschalige windparken hebben een behoorlijke impact op het landschap en de directe leefomgeving”, verklaart Siegbert van der Velde, portefeuillehouder Energie van de federaties.“

“In onze achterbannen wordt in het algemeen het belang van windenergie gezien, maar er is tegelijkertijd veel discussie over de vraag hoe de kwaliteit van het landschap en de leefomgeving behouden kunnen worden.”

‘Niet met lege handen’

“Winst van de gedragscode is dat we die discussie niet meer met lege handen hoeven te voeren. We kunnen nu ook met lokale groepen werken aan compensatie en verbeteringsprojecten.”

De NWEA benadrukt dat bij elk windpark maatwerk nodig is. “Keuzes die worden gemaakt bij het betrekken van de omgeving of de vorm van participatie die wordt gekozen als de turbine er eenmaal staat, zijn ook afhankelijk van de dialoog met de omgeving: hoe willen omwonenden betrokken worden”, aldus Jaap Warners, voorzitter NWEA. “Dat zal overal anders zijn en kun je niet vastleggen in regels.”

5 gedachten over “Gedragscode windparkontwikkelaars ondertekend

 • 24 juli 2019 om 00:20
  Permalink

  También pueden existir un escape en el cuerpo cavernoso que desvía las venas. Uso de aparelhos de vácuo que favorecem a ereção e são especialmente aconselhados para homens que não podem fazer o tratamento com remédios.

 • 29 juli 2019 om 17:34
  Permalink

  Después de un tiempo me he dado cuenta que no hay o no soy capaz de encontrar a nadie que haya escrito sobre sus problemas de erección, salvo 4 preguntas hechas en foros. Una condición llamada síndrome metabólico también puede causar DE.

 • 2 augustus 2019 om 16:50
  Permalink

  So do many chronic physical illnesses, even if they don’t directly affect genital function.

 • 3 oktober 2019 om 19:02
  Permalink

  La pérdida de deseo sexual, o libido, es otra causa de disfunción sexual. A su vez, esto permite que la sangre fluya a los tejidos del pene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!