NWEA: windsector voldoet aan regels veilig werken, maar blijft voorschriften verbeteren

De windsector wil lessen trekken uit het ongeluk in 2013 waarbij 2 monteurs om het leven kwamen. De sector voldoet al aan de wettelijke regels voor veilig werken (Arbowet) maar wil de voorschriften hiervoor blijven verbeteren.  Dat stelt branchevereniging NWEA (Nederlandse WindEnergie Associatie) in reactie op een conclusie van het Openbaar Ministerie dat er mogelijk meer voorschriften nodig zijn voor de bouw en het onderhoud van windturbines.

Het OM heeft onderzoek gedaan naar een fatale brand in een windmolen in Ooltgensplaat in 2013 waarbij 2 monteurs om het leven kwamen. Justitie stelt dat het geen fouten heeft vastgesteld die het bedrijf waar de onderhoudsmensen werkten strafrechtelijk kunnen worden aangerekend.

De windsector neemt volgens NWEA zijn verantwoordelijkheid voor veilig werken door samen met de werknemersorganisaties een eigen Arbocatalogus te beheren. Hierin zijn de Arboregels specifiek voor de windbranche uitgewerkt. Als relatief jonge sector maakt de windbranche zich hard voor steeds betere voorschriften voor veilig werken en een goede uitvoering daarvan.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!