Steun voor wind bij lijsttrekkersdebat provinciale verkiezingen

AMSTERDAM – Er lijkt onder voorwaarden steun te zijn voor windenergie bij de lijsttrekkers van de Eerste Kamerfracties. 

Eerste Kamer
©: Wikipedia Creative Commons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Dit blijkt uit het verkiezingsdebat van Nieuwsuur. 3 van de 4 partijen die aan de discussie meededen waren voor, maar op GroenLinks na plaatsen ze kanttekeningen bij de manier waarop en waar de windmolens gebouwd worden.

Aan de discussie over wind deden maar 4 partijen mee, het CDA, GroenLinks, ChristenUnie en de PVV. De andere 4 partijen, PvdA, VVD, D66 en SP ontbraken om organisatorische redenen.

Traditiegetrouw kwam de PVV met onduidelijke cijfers die door weinig andere mensen serieus worden genomen over de enorme kosten van windenergie.

Hoewel de partij de gaskraan in Groningen deels wil dichtdraaien, had Marjolein Faber van de PVV geen andere optie dan kernenergie om aan de energievraag te voldoen. “De Groningers zien u al komen”, becommentarieerde Tineke Strik (GroenLinks).

Alleen grotere locaties 

Elco Brinkman (CDA) gaf aan dat men vooral het uitzicht moet sparen. “Doe nu windenergie op zee, maar uit het zicht. Doe het bij Delfzijl, doe het bij de Afsluitdijk, maar plaats grote locaties.” Alleen grote locaties hebben de steun van het CDA.

Volgens Strik is er genoeg draagvlak op land Ze noemt als voorbeeld initiatieven bij Harlingen en bij Amsterdam-Noord. Brinkman zegt ook dat er ingezet moet worden op andere vormen van energie.

Roel Kuiper (ChristenUnie) benadrukt participatie van omwonenden bij de bouw van windmolens, maar zegt ook dat er nu een keuze moet worden gemaakt. “De keuze moet nu liggen bij de verduurzaming van de energievoorziening.”

De plaatsing van windmolens in Drenthe kwam daarom onder kritiek te staan. De commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar, vertelde eerder de handelswijze van het Rijk onaanvaardbaar te vinden. “Iedereen heeft het over draagvlak, bij elk onderwerp. Dit is nou een schoolvoorbeeld waar je niet tegen de mensen kunt zeggen: Het wordt voor u beslist”, zei Brinkman. Kuiper was het met hem eens.

Bekijk hier het debat terug. 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!