Akoesticus: ‘Niets mis met Nederlandse geluidsnormen voor windmolens’

UTRECHT – Nederlandse geluidsnormen voor windturbines zijn flexibel en relatief minder streng dan in omringende landen, maar dit betekent niet dat er is mis is met de regels. 

Zeeland, Windenergie,
©: Flickr/FaceMePLS

Dit stelt akoesticus Edwin Nieuwenhuizen van adviesbureau M+P in een eigen blog.

NRC Handelsblad meldde maandag op basis van zijn onderzoek dat, in tegenstelling tot wat het ministerie van Infrastructuur en Milieu meldde, de Nederlandse geluidsnormen windmolens veel dichter toelaten.

Omgerekend in meters afstand mag een windpark van 5 windmolens tot 400 meter van een woning komen. In Wallonië zou dat 800 meter zijn, in Vlaanderen 875 meter, in Duitsland 900 meter en in Denemarken 1.050 meter.

Niets mis met geluidsnormen

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu meldde onlangs nog dat de Nederlandse geluidsnormen niet afwijkend waren van die in omringende landen. In sommige gevallen zouden de normen in Denemarken bijvoorbeeld toestaan dat windmolens dichterbij komen.

Nieuwenhuizen benadrukt dat er plaats moet zijn voor een eigen aanpak voor windmolens in Nederland. “Eentje die Nederland helpt de achterstand in te lopen op het gebied van duurzame energie, maar die ook oog heeft voor de overlast van omwonenden”, schrijft de onderzoeker.

Niet achterhaald

Hij haalt verder aan dat de normen voor windmolens vergelijkbaar zijn met die voor industrie en spoorwegen. “Daarvan vinden we als maatschappij ook dat die er mogen komen. Onze geluidnormen zijn Europees gezien helemaal niet achterhaald”, aldus Nieuwenhuizen.

“Meer geluid betekent in principe meer hinder. Maar hoeveel geluid toelaatbaar is, is een politieke keuze. Dat werkt net zo als bij snelheidslimieten. Harder rijden leidt tot meer ongevallen en toch rijden we geen 50 op de snelweg. Er is een afweging gemaakt tussen verkeersveiligheid en doorstroming. Zo werkt het bij geluid van windturbines ook.”

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!