Dip in aanvragen subsidie windparken

UTRECHT – In de eerste ronde voor de subsidieaanvragen van de SDE+regeling zijn er 21 aanvragen voor windparken gedaan met een opgeteld vermogen van 29 megawatt.

Windmolen, Noord-Holland, Amsterdam, Havengebied,
©: Flickr/FaceMePLS CC BY 2.0

Dit blijkt uit een overzicht dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Windenergie is hiermee de kleinste categorie binnen de aanvragen, op waterkracht na waar 3 aanvragen voor 8 megawatt zijn gedaan.

Voor zonneprojecten zijn verreweg de meeste subsidieaanvragen binnengekomen met 3.104 aanvragen. Deze projecten hebben een beoogd vermogen van 1.122 megawatt.

Subsidiebedrag

Ontwikkelaars konden aanvragen doen in 4 fases die opliepen qua subsidiebedrag van 9 cent per kilowattuur tot 15 cent per kilowattuur. In totaal is er subsidie ter waarde van 4 miljard euro beschikbaar. 

In de eerste fase werd er voor 2 miljard euro aangevraagd door met name projecten in geothermie en ketels voor vloeibare biomassa. In de tweede fase, met een subsidiebedrag tot 11 cent per kWh,  werd er ongeveer 3 miljard euro aangevraagd voor het meestoken van biomassa in kolencentrales en het vergisten van mest.

Zonneprojecten

In de derde fase, met steun tot 13 cent per kWh, kwamen er nog eens 2,8 miljard euro aan subsidieaanvragen bij door met name zonneprojecten. Met de aanvragen voor de laatste fase erbij kwam er in totaal voor 8,2 miljard euro aan subsidie binnen voor 3.354 projecten.

De aanvragen worden nu inhoudelijk beoordeeld. Dit duurt op zijn minst tot juli. Daarna wordt duidelijk welke aanvragen daadwerkelijk subsidie krijgen.

In de tweede helft van het jaar wordt een nieuwe ronde gestart waarin nog eens 4 miljard euro wordt verdeeld.

Foto: Flickr/FaceMePLS CC BY 2.0

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!