‘Franse windprojecten zitten te wachten op Nederlandse expertise’

UTRECHT – Franse ontwikkelaars zitten te wachten op de Nederlandse expertise in offshore windenergie.

Pacific Osprey, Offshore, Gemini,
©: Gemini

Dit zegt Hans Timmers, voorzitter van de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA), in gesprek met de Windenergie Courant na de handelsmissie in Parijs waar de branchevereniging aan deelnam.

Offshore wind was één van de 8 sectoren die meeging naar Parijs samen met het bezoek van Koning Willem-Alexander aan Frankrijk.

Timmers merkte dat Franse bedrijven vooral geïnteresseerd zijn in de Nederlandse expertise en Nederlandse bedrijven op hun beurt de Franse projecten op het oog hebben.

Offshore turbines

“Frankrijk heeft de schepen bijvoorbeeld niet. Die hebben wij wel”, vertelt de NWEA-voorman. “De Fransen zijn weer beter in het bouwen van de offshore turbines. Dat hebben wij weer niet.”

Frankrijk heeft als doelstelling om op korte termijn 3.000 megawatt aan windmolens op zee te laten plaatsen. Tegen 2020 moet de capaciteit zijn gestegen naar 6.000 megawatt.

Complex

“Offshore is weinig tot niets ontwikkeld, maar gaat dat wel worden. Met name in Bretagne gaan hele grote windparken komen. Het is gelijk ook heel complex om te bouwen. Het zijn natuurlijk andere wateren. Het is geen Noordzee.”

Volgens Timmers moeten Nederlandse bedrijven die interesse hebben, er bewust van zijn dat samenwerking in Franse consortia essentieel is om een kans te maken in het land. Goede relaties met Franse partijen is daarom belangrijk.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!