Friese politiek in de ban van windmolens

AMSTERDAM – Windmolens hebben het politieke landschap in Friesland opgeschud. Bij de FNP, de partij voor meer Friese onafhankelijkheid, is een statenlid vertrokken en tegenstanders van windmolens willen een nieuwe politieke partij oprichten.

©: Rijkswaterstaat / Harry van Reeken
©: Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

Statenlid Jan Visser zei vorige per direct zijn plek op. Visser dacht volgens de Leeuwarder Courant dat zijn kiesgedrag over windmolens in de provincie hem niet populair maakte.

Hoewel de FNP uitgesproken tegen windmolens op land is, was hij de enige FNP’er die stemde tegen een uitbreiding van de capaciteit windenergie in Friesland naar 530,5 megawatt.

Politieke partij

Tegenstanders van windmolens in Friesland kunnen bij de komende verkiezingen mogelijk kiezen op een partij tegen windturbines. Robert van Leeuwen van actiegroep Ferwerderadiel Tegenwind speelt met het idee om de partij ‘Moai Fryslân’ op te richten.

Of de partij er ook echt komt hangt af van de mate waarin er extra windmolens op het land komen de provincie.

Het provinciebestuur heeft al eerder aangegeven alleen in het IJsselmeer en bij de Kop Afsluitdijk nieuwe windmolens te plaatsen. Hier zegt de actiegroep geen problemen mee te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!