IJsbaan Olympisch Stadion heeft ijsvloer op windenergie

De Coolste Baan, de openlucht-ijsbaan die deze maand is geopend in het Olympisch Stadion, wordt mede mogelijk gemaakt dankzij windenergie. Nuon houdt de 400 meter lange ijsvloer op een stabiele vriestemperatuur  met duurzaam opgewekte energie.

Dankzij de windenergie van Nuon, en de speciale ringleiding die door netbeheerder Liander in het stadion is aangelegd, wordt voorkomen dat voor de energietoevoer dieselaggregaten worden gebruikt, zoals aanvankelijk de gedachte was.

De benodigde hoeveelheid energie voor de ijsbaan is te vergelijken met het gemiddelde verbruik van zo’n 1.000 huishoudens in 1 jaar.

Een stabiele ijsvloer, en dus een betrouwbare energievoorziening, is niet alleen van belang voor de schaatsers en het publiek, maar ook voor de tv-registratie van de ISU WK Allround. De Coolste Baan van Nederland is nu al voor recreanten, maar op 9, 10 en 11 maart volgt de ISU WK Allround. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat het eerste officiële WK schaatsen werd gehouden. Dat was ook in Amsterdam en de winnaar was destijds Jaap Eden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!