Intern onderzoek ECN: geen belangenverstrengeling bij voormalig directeur

UTRECHT – Er was geen sprake van voorkennis of belangenverstrengeling bij de investering in enkele windmolens die een voormalig directeur bij een onderdeel van het ECN deed.

ECN,
ECN/CC BY-SA 3.0,

Dit meldt de ECN dinsdag na een intern onderzoek. 

Het ECN gaat na de zaak wel de procedure voor nevenwerkzaamheden aanscherpen. De schijn van belangenverstrengeling die is ontstaan noemt men onwenselijk.

De Volkskrant meldde enkele weken geleden dat Wim Stam, werkzaam bij de testsite voor windturbines van de ECN, een forse investering had gedaan tijdens zijn tijd bij de ECN in enkele windmolens.

Subsidie

Mogelijk zou er belangenverstrengeling zijn geweest omdat het ECN ook advies geeft aan Den Haag over de subsidie voor windmolens, maar het ECN heeft dit niet geconstateerd.

“De heer Stam heeft gedurende zijn tijd bij ECN en ECN Wind Turbinetestsite Wieringermeer (EWTW) geen voorkennis gehad die hij heeft gebruikt voor persoonlijk financieel gewin ten behoeve van de privé-exploitatie van windmolens”, aldus het instituut.

Stam zelf verklaarde eerder dat hij volledig legaal had gehandeld en dat hij het gevoel had dat er een hetze tegen hem werd gevoerd.

Lees ook: Kamervragen over windmolens oud-directeur ECN

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!