Kamp over windpark Westermeerwind: Weerstand bogen ze om tot acceptatie

UTRECHT – Kritiek en weerstand was er voor de windmolens van Windpark Westermeerwind, maar de initiatiefnemers wisten deze weerstand om te buigen tot acceptatie en in sommige gevallen participatie.

Windpark Westermeerwind, Windenergie, Windmolens, Flevoland, Noordoostpolder,
©: @westermeerwind

Dit vertelde minister Henk Kamp (Economische Zaken) bij de opening van het windpark op dinsdag.

De minister steekt de loftrompet over de initiatiefnemers en de uitvoerders van het project. Hij haalde onder meer de stenen strekdam aan, op 1 kilometer van de kust.

Die dient om te voorkomen dat schepen tegen een mast aanvaren, maar er ontstaat nu ook een nieuw stukje natuur.

“Maar het meest unieke zit ‘m nog niet eens in het resultaat maar in de wijze waarop het park tot stand kwam”, aldus de gemeente.\

Open gecommuniceerd

“In de manier waarop de initiatiefnemers vanaf het begin open hebben gecommuniceerd over hun plannen en hoe ze alle partijen meekregen. Dat deden ze in een tijd waarin Nederland nog lang niet zo overtuigd was van de noodzaak van een CO2-arme-energievoorziening.”

Lees ook: Dorp Noordoostpolder steekt compensatie voor windmolens weer in zonnepanelen

“Natuurlijk, de weg naar dit park ging ook niet helemaal zonder slag of stoot. Anders had het geen twintig jaar hoeven duren. Maar door de optimistische aard van de initiatiefnemers; het commitment van Siemens en door de constructieve houding van de provincie, de gemeenten en van mijn voorgangers, werd er stap voor stap voortgang geboekt.”

Grootste windmolenprojecten van Nederland

Het gehele project waar het windpark van deel is, Windpark Noordoostpolder, is met 429 megawatt één van de grootste windmolenprojecten in Nederland.

“En dus is het niet zo gek dat mensen van over de hele wereld komen voor deze eyecatcher van formaat, zoals de voorzitter van NWEA het park onlangs omschreef”, aldus Kamp.

Lees ook: Omringende dorpen Windpark Noordoostpolder krijgen 1 miljoen

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!