Nuon: Door metaalmoeheid brak wiek af van windmolen

AMSTERDAM – Het afbreken van een wiek bij een windmolen in het IJsselmeer eind vorige maand werd veroorzaakt door metaalmoeheid.

windmolen-full-imageDit vertelt een woordvoerder van Nuon tegenover ANP.

Er zaten kleine scheuren in de hoofdas die steeds groter werden tot het ongeluk. De voorlichter zegt dat dit bij een normale onderhoudsbeurt niet zou zijn ontdekt.

Nuon gaat in het vervolg gebruik maken van ultrasoon onderzoek. Het concern gaat de apparatuur hiervoor nu aanschaffen om de andere windmolens in het windpark te controleren.

Inspectie

Na inspectie gaat Nuon bepalen met er met die overige 3 windmolens gaat gebeuren. De windturbine met de afgebroken wiek gaat niet meer gebruikt worden.

De windmolens in het park, dat in het IJsselmeer staat op enkele honderden meters van de kust bij Medemblik, zijn relatief oud met een leeftijd van ruim 20 jaar. De wiek van 1 van de windmolens brak af op 26 december. Niemand raakte gewond.

Hoogleraar windenergie Gerard van Bussel stelde in een interview voor een APK-keuring voor oudere windmolens in te voeren. Tijdens harde windvlagen braken bij nog 2 kleine windmolens wieken af. Volgens van Bussel is vaak een oudere leeftijd de oorzaak.

Lees ook: Harde windstoten doen schade aan kleine windmolens

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!