Ook trendwatcher schaart zich bij tegenstanders windenergie

AMSTERDAM – Een nieuwe groep publieke personen ageert tegen windmolens. Onder andere trendwatcher Adjiedjd Bakas denkt dat de turbines veel meer geld gaan kosten dan verwacht.

C: Juwi
C: Juwi

Samen met een handvol mensen zoals hoogleraar Paul Cliteur, een bekende tegenstander van windmolens, schreef hij een brief aan de overheid.

De strekking is vergelijkbaar met die van eerdere tegenstanders van windmolens. Energiecentrales op fossiele brandstoffen zouden maar iets minder of zelfs meer moeten draaien door de bouw van windmolens.

Dit zou komen doordat windmolens op variabele en niet altijd te voorspellen tijd windstroom produceren en dat daardoor steenkool- en gascentrales meer moeten produceren als backup. Bakas voorspelt dat windmolens honderd miljard euro extra gaan kosten.

Berekeningen kloppen niet

Deskundigen bekritiseerden eerdere betogen hierover al. De berekeningen van de tegenstanders zouden niet kloppen.

Gevraagd om een reactie kwam ook vanuit het ministerie van Economische Zaken het bericht dat de rekensom die werd gemaakt niet klopte.

Tegenover Radio 1 spreekt Teun Bokhoven van de Duurzame Energie Koepel zijn verbazing uit. “Volgens de laatste berekening gaat het de huishoudens in 2020 juist 32 euro meer opleveren, dus ik weet niet hoe Bakas met cijfers goochelt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!