Ruim 300 zorgorganisaties stappen over op windenergie

Sinds 1 januari van dit jaar zijn meer dan 300 zorgorganisaties overgestapt naar duurzame elektriciteit. Samen nemen ze via een overeenkomst tussen Intrakoop, de inkoopcoöperatie voor de zorg, en Eneco 1,1 miljard kilowattuur aan elektriciteit af die is opgewekt via windenergie.

Daarbij gaat het om ruim de helft van het totale energieverbruik in de zorg.

De massale overstap naar stroom via windenergie begin dit jaar is het resultaat van een eerdere (Europese) aanbesteding naar elektriciteit, uitgeschreven door Intrakoop en gewonnen door Eneco. In eerste instantie tekenden 240 zorgorganisaties in, waaronder een aantal academische ziekenhuizen, maar uiteindelijk is dat aantal gegroeid tot ruim 300.

In oktober vorig jaar hebben 132 partijen uit de zorg (inclusief Intrakoop), overheid en bedrijfsleven de Green Deal Duurzame zorg voor een gezonde toekomst ondertekend. Zij hebben daarin afspraken gemaakt om de zorg duurzamer te maken en bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Naast elektriciteit via windenergie zijn zorgorganisaties inmiddels ook actief met investeringen in led-verlichting en zonnepanelen. Zo is eind vorig jaar een overeenkomst gesloten met zonne-energiespecialist Tenten Solar Zonnepanelen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!