TenneT bereidt elektriciteitssysteem voor op toename duurzame energie

UTRECHT – TenneT start een pilot met nog vier leveranciers voor het leveren van primair reservevermogen met ‘nieuwe’ technologieën.

Substation, Offshore, TenneT,
©: TenneT

Eerder dit jaar startte TenneT al een pilot met The New Motion die met laadpalen voor elektrische auto’s primair reservevermogen ter beschikking stelt.

TenneT gaat met de pilot bekijken of andere partijen dan conventionele centrales een rol kunnen spelen in het leveren van primair reservevermogen. De vier partijen die naast The New Motion aan de pilot deelnemen zijn ENGIE, KPN, Peeeks en Senfal.

Deze partijen zijn van plan primaire reserve te gaan leveren met behulp van o.a. (sturing van) combinaties van watergemalen, koelinstallaties, WKK’s, (gebruikte) batterijen, warmteboilers, zonnepanelen en windmolens.

Grotere hoeveelheid duurzame energie

“Deze nieuwe pilots passen in de bredere strategie van TenneT om het elektriciteitssysteem voor te bereiden op de grotere hoeveelheid duurzaam opgewekte energie”, aldus Ben Voorhorst, operationeel directeur TenneT.

“In de komende jaren zal de opwek van duurzame elektriciteit een vlucht nemen en zullen er momenten komen waarop er nauwelijks meer grote centrales draaien. Juist dan is er flexibiliteit nodig om fluctuaties op te vangen.”

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!