Vervoersbedrijf Amsterdam gaat windstroom kopen bij Vattenfall

Vattenfall is vanaf 1 januari 2019 is de nieuwe energieleverancier van het Amsterdamse Vervoerbedrijf GVB. Het bedrijf gaat als onderdeel hiervan een groot zonnedak realiseren en windstroom leveren.

GVB is grootverbruiker van elektriciteit en wil vanaf 2025 klimaatneutraal zijn; het aanvullend vergroenen van het elektriciteitsverbruik is de volgende stap om dit te bereiken. Het bedrijf verbruikt net zoveel energie als 45.000 huishoudens in Amsterdam. Dat worden zelfs circa 55.000 huishoudens wanneer ook de elektrische bussen gaan rijden.

De looptijd van het contract met Vattenfall is 10 jaar en loopt tot en met eind december 2028. De groene stroom komt voor 100 procent uit eigen land. Eén van de samenwerkingspunten tussen de bedrijven betreft de ontwikkeling van een zogenaamde ‘energy hub’. Het is de bedoeling dat pand van GVB een groot zonnedak krijgt. Verder zullen windmolens van onder meer het net gebouwde windpark Slufterdam specifiek voor GVB worden ingezet. Daarnaast zal in samenwerking met Vattenfall extra duurzame opwekcapaciteit worden gerealiseerd om in de energiebehoefte van GVB te voorzien

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!