Windparkuitbaters stellen gedragscode op

AMSTERDAM – Uitbaters van windparken zijn overeengekomen per windmolen 3.000 euro uit te trekken voor omwonenden.

Windmolen, Windenergie, Windturbine,
©: Laborratte

Dit meldt de NOS op basis van de NWEA, de brancheorganisatie voor windenergie in Nederland.

Het geld komt in een fonds terecht voor de lokale gemeenschap. Hier moeten bijvoorbeeld speeltuinen of natuurparken uit worden gefinancierd.

De bedrijven hebben ook afgesproken eerder omwonenden te betrekken in het proces van de bouw van windmolens.

Ook wordt nog onderzocht hoe bewoners een financiële participatie kan worden aangeboden in een windmolen. Sommige ontwikkelaars doen dat al bij windparken. In de gedragscode staat een bedrag van 0,40 tot 0.50 euro per megawattuur als indicatie.

Meer draagvlak creëren

De afspraken zijn gemaakt in een gedragscode voor windparkontwikkelaars- en exploitanten.  Het doel van de code is meer draagvlak te creëren voor windmolens.

De opstellers van de gedragscode vragen het Rijk, de provincies en de gemeenten om de codes verplicht te stellen voor alle ontwikkelaars. Vooralsnog zijn de afspraken niet verplicht voor bedrijven.

Fatsoenlijke compensatie

De gedragscode is opgesteld in samenspraak met natuur- en milieuorganisaties. De NLVOW, een vereniging van tegenstanders van windmolens, zegt de gedragscode niet te ondertekenen.

“We vinden dat omwonenden recht hebben op een fatsoenlijke compensatie voor bijvoorbeeld de waardedaling van hun woningen. Dat is in deze code niet geregeld”, aldus directeur Rob Rietveld. Rietveld noemt de vergoeding van 3.000 euro “spiegeltjes en kraaltjes”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!