Amerikaanse oliebaron wil grootste windpark van VS bouwen

AMSTERDAM – Philip Anschutz, één van de rijkere oliebaronnen in de Verenigde Staten, wil het grootste windpark van het land op zijn terrein in Wyoming bouwen.

©:  CC0 Public Domain
©: CC0 Public Domain

Het project moet zo’n 1.000 windturbines omvatten en moet zo’n 8 miljard dollar gaan kosten. Opgeteld krijgen ze een vermogen van 3.000 megawatt, meer dan de Hoover Dam en genoeg om elk huishoudens van Los Angeles en San Fransisco van stroom te voorzien.

Alleen al om de windmolens te bouwen wordt een eigen kleine industrie opgezet. Zo wordt er een spoor aangelegd van 2 mijl lang en nog eens 500 mijl aan nieuwe wegen. Een kamp van zo’n 500 werknemers wordt constant bewoon. Al met al moet de bouw van de eerste 500 windmolens 2 jaar gaan duren.

Het is moeilijk ironisch te zijn over de plannen. Anschutz heeft miljarden dollars verdiend met een industrie die klimaatverandering veroorzaakt en heeft zelfs actiegroepen gefinancierd die klimaatwetenschap proberen te ondermijnen.

Klimaatscepticus

Bill Miller moet het project voor Anschutz uitvoeren. Hij werkte eerder ook in de olie-industrie. Hij zegt eerlijk een klimaatscepticus te zijn en ook niks speciaals te zien in windenergie. “Ik zie het gewoon als energie”, aldus Miller tegenover de Pacific Standard. “Een windturbine is eigenlijk een omgekeerde oliepomp.”

Het enorme windpark moet komen op één van de meest winderige plekken van de VS. Hoewel de turbines in Wyoming staan, wil Anschutz niet produceren voor lokaal verbruik, maar moet de stroom naar Californië, enkele duizenden kilometer verderop, worden getransporteerd. Californië is veel meer gedreven in het verlagen van de Co2-uitstoot, terwijl Wyoming het allemaal op zijn beloop laat. Anschutz verwacht dat de productie in Wyoming zo hoog zal zijn, dat de plannen alsnog uitkunnen. 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!