Aspiravi start funderingswerken 3 windturbines in Vlaams Zele

Aspiravi is gestart met de funderingswerken van de 3 nieuwe windturbines nabij de industriezone te Zele in de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen. De levering van de grote onderdelen van de windturbines is gepland in september, waarna de eigenlijke opbouw kan gebeuren. Aspiravi bouwt in Zele windturbines van het type Enercon E82 met een ashoogte van 108 meter. De wieken hebben een lengte van 41 meter. De 3 windturbines zullen samen groene stroom produceren voor 4.000 gezinnen en een CO2-uitstoot van 6.398 ton per jaar vermijden.

De fundering van een windturbine wordt in 5 stappen  gerealiseerd. Eerst wordt een diepfundering gerealiseerd (hetzij met heipalen, hetzij met grindkernen). Vervolgens wordt de bouwput uitgegraven en de betonnen werkvloer gestort. Dan wordt de wapening van het fundament gerealiseerd: 4 personen ‘vlechten’ gedurende 5 werkdagen circa 50 ton stalen staven tot een stevig fundament. Nadat een bekisting rond dit vlechtwerk is geplaatst, wordt dit volgestort met beton.

Per windturbine leveren zo’n 50 betonmixers 480 kubieke meter beton op één dag. Tot slot worden de fundering en de zone eromheen aangevuld met grond en moet deze uitharden.

De levering van de grote onderdelen van de windturbines is vervolgens gepland in september en oktober, waarna de eigenlijke opbouw van de windturbines kan gebeuren. Indien alles volgens planning verloopt, worden de windturbines voor eind 2018 in gebruik genomen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!