ENGIE sluit samenwerkingsovereenkomst met Fairwind

ENGIE heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Belgische bouwer van kleine windturbines Fairwind. De Société wallonne des Eaux, hun eerste gemeenschappelijke klant, nam onlangs zijn eerste kleine windturbine in gebruik in Écaussinnes.

De windturbine in Écaussinnes bezegelt een ‘duurzame’ overeenkomst tussen ENGIE en Fairwind. Beide ondernemingen hebben besloten om samen in te zetten op het ontwikkelen van nieuwe energieproductiemethoden via kleine windturbines.

Fairwind ontwikkelt en bouwt windturbines op een verticale as met een klein vermogen – tussen 10 en 50 kilowatt – voor kleine of middelgrote ondernemingen (mkb/kmo’s) en landbouwbedrijven. Er zijn kleine windturbines in 2 modellen: een met een hoogte van 10 meter en een van 30 meter hoog, zoals de windturbine geïnstalleerd in Écaussinnes, die 100 megawattuur per jaar zal produceren, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 20 gezinnen.

De kostprijs voor deze technologie met een capaciteit van 10 tot 50 kilowatt is 100.000 euro voor installaties van 18 meter en tot 200.000 euro voor installaties van 30 meter, met een terugverdientijd van 6 tot 10 jaar. Deze windturbines hebben een levensduur van 20 jaar.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!