Lagerwey traint Russische windenergiespecialisten bij productiefabriek Barneveld

De Nederlandse fabrikant van windturbines Lagerwey zal 44 specialisten uit Rusland bij de productiefabriek in Barneveld trainen om aan het eind van het jaar gezamenlijke projecten uit te voeren. Eind mei lanceerde NovaWind, het onderdeel van het Russische staatsbedrijf Rosatom verantwoordelijk voor de programma’s op het gebied van windenergie, samen met zijn technologiepartner Lagerwey een trainingsprogramma voor zijn werknemers in de fabriek van Lagerwey in Barneveld.

Voor Rusland is windenergie een geheel nieuwe industrie – in dit opzicht staan Rosatom en NovaWind aan de oorsprong. Op dit moment heeft Rusland geen eigen productiefaciliteiten voor windturbines. De taak van Rosatom in het windenergieproject omvat niet alleen de bouw en exploitatie van windmolenparken, maar in de allereerste plaats de verwerving van de nodige competenties in een nieuwe industrie voor Rusland, waardoor het bedrijf en het land hun eigen concurrerende product kunnen creëren voor de internationale markt.

Na voltooiing van de training zullen specialisten gaan werken in Volgodonsk in het zuiden van Rusland, waar het grootste lokalisatieprogramma voor windturbines van het land momenteel wordt uitgevoerd. De assemblageproductie van windturbinecomponenten wordt dit jaar gelanceerd, waardoor meer dan 300 banen worden gecreëerd in het hightech engineering-segment. Tot het einde van 2022 plant Rosatom nieuwe windparken met een totale capaciteit van 1 gigawatt in 4 zuidelijke regio’s van Rusland.

In november 2017 hebben NovaWind en Lagerwey in Amsterdam de oprichting van de joint venture Red Wind aangekondigd. Op dit moment draagt Lagerwey de technologieën voor de productie van windturbines met een capaciteit van 2,5 megawatt over aan zijn Russische partner; op de lange termijn wordt ook technologieoverdracht voor krachtigere installaties (4,5 megawatt) verwacht. De assemblage van de eerste windgeneratoren in Volgodonsk zal plaatsvinden met de medewerking van supervisors uit Lagerwey. (foto: Lagerwey)

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!