Vlaanderen op derde plaats in Europa voor windenergie

Viceminister-president en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft aangekondigd dat Vlaanderen momenteel op de derde plaats staat voor windenergie. ‘We mogen best wat trotser zijn op onszelf.’

Tommelein is op werkbezoek geweest in Noordrijn-Westfalen. Hij bezocht er enkele innovatieve bedrijven en had een ontmoeting met minister van Energie Pinkwart. In de marge van dat gesprek kondigde Bart Tommelein aan dat Vlaanderen op de derde plaats staat voor windenergie.

Er staan nu 503 windturbines in Vlaanderen, goed voor een vermogen van 1.136 megawatt. België haalt daarmee Nederland in wat het geïnstalleerd vermogen per vierkante kilometer betreft: met 83 kilowatt per vierkante kilometer staat België nu op de derde plaats na Duitsland en Denemarken. Voor zonnepanelen blijft het op 2, na Malta en vóór Duitsland.

Noordrijn-Westfalen is voor Vlaanderen de belangrijkste afzetmarkt binnen Duitsland en een interessante partner om op tal van domeinen mee samen te werken. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ging er 2 dagen op werkbezoek. Hij kreeg een uiteenzetting van EnergieAgentur.NRW over de Energiewende in Noordrijn-Westfalen, bracht een bezoek aan aluminiumbedrijf Trimet dat zijn productie aanpast naargelang het energieaanbod en de energieprijs, en kreeg in het ‘International Geothermal Center’ alles te horen over de toekomst van diepe aardwarmte. Tot slot ging hij langs bij Next Kraftwerke, een bedrijf dat met een portefeuille van 4.500 megawatt decentrale energie mee het energienet in evenwicht houdt in Duitsland, Oostenrijk maar sinds kort ook in België en Nederland.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!