Vlaanderen verwelkomt 52 windturbines

In 2016 leverden 52 nieuwe windturbines groene stroom aan het net in Vlaanderen, samen goed voor 133 megawattpiek. Het totaal geïnstalleerd vermogen aan windenergie bedraagt nu 922 megawattpiek, ten opzichte van 808 megawattpiek eind 2015.

Daarnaast is er nog 143 megawattpiek in aanbouw. Opvallend is dat 92 procent van de nieuwe projecten in 2016 op haven- en industrieterreinen werd gerealiseerd. En nog markanter is dat West-Vlaanderen als meest windrijke provincie met slechts 5 nieuwe turbines erg achterloopt. 23 van de 25 nieuwe windparken werden in 2016 op haven- en industriegronden gebouwd. Dit geeft aan dat veel bedrijven de noodzaak van windenergie voor hun stroomvoorziening inzien.

Opvallend is dat de verdere ontwikkeling in de meest windrijke provincie West-Vlaanderen achterblijft. In 2016 kwamen er slechts 5 windturbines bij. ‘2 daarvan zijn dan nog ter vervanging van oude, kleinere turbines’, stelt Bart Bode, directeur van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) vast. Bij de windturbines in aanbouw valt er geen enkele te noteren in de kustprovincie. Er moet snel een oplossing komen voor de onnodige beperkingen die door de radars van Koksijde, Oostende en Jabbeke worden opgelegd. Ook de haven van Zeebrugge moet dringend een ambitieus windbeleid uittekenen, vindt VWEA. Dit ligt trouwens in lijn met wat de Vlaamse regering uittekent in haar conceptnota Windkracht 2020.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!