Zon- en windenergie 1 miljard euro goedkoper dan biomassacentrale Langerlo

Er kan meer dan genoeg zonne- en windenergie opgewekt worden om de Vlaamse biomassacentrale in Langerlo te vervangen. Bovendien wordt zo meer dan 1 miljard aan subsidies uitgespaard.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksinstelling EnergyVille op vraag van Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en lokale partners in Transitie Limburg. Het schrappen van de voorziene subsidies aan Langerlo kan de Turteltaks verlagen én helpen ambitieuzer in te zetten op de energie van de toekomst.

Uit de studie van EnergyVille blijkt dat er voldoende plaats is om jaarlijks 38 terawattuur zonne-energie te produceren en meer dan 9 terawattuur windenergie op land. De biomassacentrale van Langerlo zou jaarlijks naar schatting 2,6 terawattuur produceren of 10 procent van de doelstelling voor hernieuwbare energie voor 2020. Er is dus meer dan genoeg plaats om die te vervangen door zonne- en windenergie. EnergyVille berekende dat er tegen 2024 evenveel stroom met wind en zon geproduceerd kan worden als met de biomassacentrale van Langerlo, als jaarlijks gemiddeld 250 megawattpiek aan extra zonnepanelen en 200 megawattpiek aan windturbines geplaatst wordt. Met wind en zon wordt ook meer dan 1 miljard euro aan subsidies bespaard ten opzichte van de biomassacentrale van Langerlo.

Uit het rapport blijkt ook dat de hernieuwbare energiedoelstellingen tegen 2020 gehaald worden zonder de biomassacentrale van Langerlo. Voorwaarde is wel dat de overheid meer investeert in groene warmte en elektrisch transport.

In tegenstelling tot Langerlo zullen de windturbines en zonnepanelen ook op lange termijn nog duurzame stroom produceren. Het rapport van EnergyVille bevestigt dat een biomassacentrale in Langerlo niet rendabel kan zijn zonder subsidies en dus maximaal voor 10 jaar (de duur van de subsidies) zou draaien.

Uitbater Graanul Invest kon nog steeds geen sluitend financieel plan voorleggen voor de biomassacentrale ondanks de beloofde 2 miljard aan subsidies. De uitbater vroeg daarom uitstel voor de opstart van de centrale. Van dat uitstel kan geen sprake zijn.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!