De voordelen van dubbele beglazing

Tegenwoordig worden de meeste huizen uitgerust met HR++ glas of triple glas omdat een huis met dubbelglas vaak veel aantrekkelijker is. Tegenwoordig zijn er niet veel huizen meer in Nederland met enkele beglazing, en steeds meer mensen stappen namelijk ook over op dubbel glas vanwege de vele voordelen. Echter zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan dubbel glas, maar deze zijn bijna niks vergeleken met de voordelen die het product brengt. 

Wat dubbelglas precies is

Dubbelglas is een verzamelnaam voor glassoorten dat bestaat tussen twee glasplaten met een spouw ertussen. Je hebt normaal glas, maar ook HR glas. Bij hoogrendementsglas (HR glas) zijn er vaak enkele kenmerken toegevoegd om ervoor te zorgen dat de isolatiewaarde van het glas beter is. Dit kan om verschillende manieren bereikt zijn, door bijvoorbeeld het toevoegen van edelgas in de spouw of een klein metaallaagje aan de binnenkant van de glasplaten te plaatsen. 

De isolatiewaarde heeft een belangrijke rol in de wereld van dubbel glas. Deze waarde wordt vaak weergegeven met de U-waarde. Dit geeft aan wat het temperatuurverschil is aan de binnen- en buitenkant van het glas. Hiermee wordt gemeten hoeveel warmte er verloren gaat en dus hoe goed de isolatie is. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Het glas met de beste prijs/kwaliteitsverhouding is vaak HR++ glas. Dit type dubbel glas heeft namelijk de beste prijs-kwaliteitverhouding voor dubbelglas. 

Er zijn verschillende soorten glas op de markt, en tegenwoordig heb je zelfs al tripel glas. Dit glas bestaat uit drie platen en is optimaal geïsoleerd, maar het nadeel is dat dit glas heel erg duur kan zijn om aan te schaffen. Op lange termijn kan je nog aardig wat geld besparen als je kiest voor dit type glas, maar de investering in een keer betalen is vaak erg duur. Daarom is de meest gekozen glassoort voor nieuwe huizen en woningen HR++. Wanneer je wilt overstappen van enkel glas op dubbel glas is dit ook zeker de beste investering voor je huis. Hiermee hou je namelijk het meest effectief je energiekosten laag en hoef je niet te veel te betalen voor nieuw glas. 

De voordelen van dubbel glas

Dubbel glas heeft dus erg veel voordelen. Een van deze voordelen is de isolatie. HR++ glas isoleert het huis beter als dubbelglas, maar in vergelijking met enkel glas kan je al erg veel energiekosten besparen met deze vorm van isolatie. Normaal verlaat de warmte het huis vaak via de ramen en de muren, en door de ramen beter te isoleren zorg je ervoor dat de warmte of koelte beter in je huis blijft. Hierdoor hoef je minder energie te gebruiken om bijvoorbeeld de verwarming of airco aan te zetten en het huis koel of warm te houden. Het is de ideale manier om de stookkosten te verlagen en je energierekening omlaag te halen met een niet te grote investering. 

Zo heeft dubbelglas nog een hoop andere voordelen. Het glas zorgt namelijk ook dat geluid beter buiten wordt gehouden, waardoor je dus minder last hebt van de geluiden die van buitenaf komen. Als je dicht bij een vliegveld, treinspoor of in de stad woont is HR++ glas dus ideaal, omdat het ervoor zorgt dat het geluid dat je huis binnenkomt flink wordt verminderd. Ook wordt de CO2 footprint van je huis verbeterd, omdat je dus minder gas en brandstof of elektriciteit hoeft te gebruiken om je huis te verwarmen. Dit is natuurlijk erg fijn voor huizen of bedrijven die hun CO2-footprint willen verkleinen. 

Er zijn allerlei verschillende soorten dubbel glas te verkrijgen. Ze onderscheiden zich niet alleen in de vorm van isolatiewaarden, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor zonwerend-, extra sterk- en zelfreinigend dubbel glas te kiezen. Deze vormen van dubbel glas zijn natuurlijk ideaal als je een van deze toepassingen goed kan gebruiken bij je pand. Deze variaties van dubbel glas en de prijs hiervan tegenover normaal dubbel glas verschillen erg weinig en voor een tientje meer kan je al vaak HR++ glas krijgen tegenover normaal dubbelglas. Deze investering kan je al binnen zeven jaar terug hebben verdiend op je stookkosten, wat natuurlijk ideaal is. HR++ is niet voor niks de meest populaire vorm van dubbel glas die op de markt te vinden is. 

De nadelen van dubbel glas

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Dit geldt natuurlijk ook voor dubbel glas. Zo kost het natuurlijk meer geld om dit type glas aan te schaffen. Het is in een keer een hele investering, en je verdient het pas op een langer termijn terug. Daarnaast kan een hoge isolerende werking ook zorgen voor condensatie op de muren en op de buitenkant van het glas. De condensatie gaat pas weg als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten kleiner wordt. Dit is echter op te lossen door de ventilatie in je huis te verbeteren. 

Dubbel glas laten zetten

De meeste mensen kiezen ervoor om dubbel glas professioneel te laten zetten, wat natuurlijk ook de beste optie is omdat het zelf plaatsen van dit glas het risico verhoogt van dat er iets fout gaat. Door te kiezen voor een plaatselijke glaszetter of een groene lening af te sluiten kan je aardig wat geld besparen op de aanschaf en het plaatsen van deze ramen.

Het beste type dubbel glas om aan te schaffen is dus HR++ glas, omdat dit type glas de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft van producten op de markt en daarnaast ook een uitstekende isolatiewaarde heeft. De prijs van HR++ glas verschilt bovendien niet heel erg tegenover normaal dubbel glas. 

Ben je van plan om dubbel glas te laten zetten, dan moet je natuurlijk wel een dag vrijmaken waar dit mogelijk is. Steeds meer mensen kiezen ervoor om HR++ glas te laten zetten door de positieve kwaliteiten van dit type glas, alleen het kost natuurlijk wel een dagje om alle ramen te vervangen. Plan daarom een afspraak in met de glazenzetter en bespreek de prijs om het nieuwe glas te laten zetten!