Een elektrische cv-ketel de voor- en de nadelen. Hoe werkt het en wat kost het?

We worden steeds meer bewust van het milieu, de natuur en de kosten die we moeten betalen aan zaken, zoals gas en energie. Het is natuurlijk goed om na te denken over de kosten die je maandelijks betaald aan energie en gas, maar ook het stilstaan bij de natuur en het milieu. We willen namelijk zo min mogelijk schade aan het milieu toebrengen. Had jij al eens gedacht een elektrische cv-ketel? Dit kan je namelijk best wel wat voordelen opleveren, maar hoe werkt het en wat kost het eigenlijk en is er een goedkopere variant op een gasgestookte cv-ketel? Wij gaan je er alles over vertellen, zodat jij ook een stukje eenvoudiger kunt kiezen.

Een elektrische cv-ketel, hoe zit dat?

Het kan zeer rendabel zijn een elektrische cv-ketel te nemen, zeker als je geen warmtepomp kunt installeren in jouw woning. Je bent namelijk wel een klein beetje vermogen nodig om je woning te verwarmen en een belangrijke eis voor een elektrische cv-ketel is, dat de woning voorzien is van een goede isolatie. In de meeste gevallen adviseert men een elektrische cv-ketel te nemen in combinatie met zonnepanelen. Dat laatste is niet zo heel gek, want dit zorgt namelijk voor een veel lager gebruik in de energiekosten. Dat wil overigens niet zeggen dat een elektrische cv-ketel ook de beste oplossing is, omdat dit in de praktijk soms best een beetje anders blijkt te zijn.

Elektrische cv-ketel verbruik

Natuurlijk vraag je jezelf af hoe het zit met het verbruik van een elektrische cv-ketel, dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. We willen namelijk een optimaal rendement uit een elektrische ketel halen, daarom is de elektrische cv-ketel verbruik voor ons allemaal echt belangrijk om te weten. Een elektrische cv-ketel kan heel erg zuinig zijn, maar het hang wel af van verschillende factoren. Niet alleen zonnepanelen, maar ook een warmtepomp kan je helpen te verduurzamen. Niet alleen in het gas, maar ook in de energiekosten. Wist je dat er ook een elektrische cv-ketel met tapwater bestaat? Een elektrische cv-ketel met tapwater zorgt ervoor dat je constante circulatie van warm water hebt, daarnaast geeft dit ook nog eens een stuk minder slijtage.

Wat zijn de verschillen

In de meeste gevallen hebben we een gasgestookte ketel in huis, wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de gasgestookte ketel en een elektrische cv-ketel? De cv-ketel zorgt voor de verwarming in ons huis, door middel van een vloerverwarming of door radiatoren. Je regelt de temperatuur zelf met een thermostaat, daarnaast worden rookgassen afgevoerd via een rookgasafvoerkanaal of zelfs via een schouw. De elektrische cv-ketel daarentegen geeft een mogelijkheid om volledig gasloos te worden en te wonen. Een elektrische cv-ketel heeft niet te maken met een rookafvoerkanaal, omdat deze geen koolmonoxide zal produceren. Er zijn overigens ook hybride ketels, dat wil zeggen dat ze deels op gas werken en deels op elektriciteit werken.

De voor- en de nadelen van een elektrische ketel

Er zitten voor- en nadelen verbonden aan het aanschaffen van een elektrische ketel. In veel gevallen is het nog niet mogelijk van het gas af te gaan, maar als je de keuze hebt om wel van het gas af te gaan is het dat zeker waard. Met de juiste middelen kan het een hele mooie besparing opleveren, want laten we eerlijk zijn we willen allemaal een rekening die nog enigszins te betalen is. Als dit een stuk minder kan dan kiezen we hier ook massaal voor.

De voordelen

Het is belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is, dit geldt niet alleen voor het dak, maar ook voor de vloer en de spouw. Het vermogen is ook heel erg belangrijk, want als jij slecht 3 a 4 kilowatt verwarmingsvermogen gebruikt is een elektrische ketel rendabel.  Daarnaast is het ook belangrijk te kijken of je dak geschikt is voor het leggen van zonnepanelen. Kun jij alles positief beantwoorden, dan is een elektrische ketel perfect voor jou.

De nadelen

Alles heeft voor- en nadelen, zo ook de elektrische cv-ketel. Een nadeel van de elektrische cv-ketel kan zijn de prijs voor elektriciteit, deze kan namelijk aan de hoge kant uitpakken. Je huis dient te voldoen aan een aantal belangrijke zaken, zoals de isolatie. Heb je dit niet dan is het niet rendabel een elektrische cv-ketel aan te schaffen. Een ander nadeel van de elektrische ketel is dat de ketel geen water verwarmt, hier zul je een aparte zonneboiler voor nodig zijn.

Hoe zit het met de kosten

Om te beginnen is het handig om te weten dat er wel heel veel verschillende soorten elektrische cv-ketels zijn. Een elektrische cv-ketel die enkel geschikt is voor verwarmen zal zo rond de 1200 euro kunnen liggen. Let wel op dat er kosten bij kunnen komen voor onder andere een zonneboiler, zodat tapwater verwarmd kan worden. De kosten voor elektriciteit kunnen hoger zijn dan de rekening van het gasverbruik, daarom is het belangrijk goed op te letten welke ketel je aanschaft. Bedenk ook goed wat je graag wilt bereiken met een elektrische cv-ketel.

Wist je dat?

Er zijn tegenwoordig best wel wat mogelijkheden tot het verduurzamen van je huis, zo ook de subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen. Dit geldt niet alleen voor een elektrische cv-ketel, maar wel als je een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen wilt gaan nemen. Het grote voordeel hiervan is dat je een deel van je investering terug zou kunnen krijgen. Let wel op dat je de kosten voor het investeren eerst zelf dient te betalen, alvorens je het subsidiebedrag terugkrijgt. Hoe hoog de subsidie is hangt af van wat jij wilt gaan doen. Als je gaat voor zonnepanelen en een warmtepomp naast een elektrische cv-ketel, dan zal de subsidie maximaal zijn. Als je kies voor zonnepanelen alleen, dan zal de subsidie een stukje lager uitpakken.

Wat kun je het beste doen?

Afhankelijk van wat je van plan bent te besteden aan het verduurzamen, zijn er meerdere opties. Als je niet al te veel geld kwijt wilt zijn, dan kun je beter kiezen voor een gasgestookte cv-ketel. Wel zou je kunnen overwegen een hybride ketel te kiezen. Mocht je het direct goed willen aanpakken en op de langer termijn willen besparen, dan is een elektrische cv-ketel een goede keuze. De aanschaf en alles wat erbij komt kijken, maakt een elektrische ketel nu eenmaal duurder in aanschaf. 

Mocht het niet in je budget passen een cv-ketel te kopen, dan bestaat er sindsdien zelf een mogelijkheid om er één te gaan huren. Het grote voordeel van huren is dat jarenlang voorzien bent van een goede ketel, maar ook dat je niet gebonden bent. Je kunt op deze manier namelijk veel eenvoudiger de stap maken naar een duurzame manier van verwarmen. Weet jij al waar je voorkeur naar uitgaat of twijfel je nog? Vraag gerust naar de voorwaarden bij het desbetreffende bedrijf, zodat je een goede keuze kunt maken!