Hoe je een airco ook goed kunt gebruiken om je huis te verwarmen

Vooral nu de prijzen van het gas erg omhoog zijn gegaan vinden sommige mensen het iets te duur om de verwarming constant aan te hebben. Hierdoor blijft het echter erg koud in je huis. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je huis toch warm blijft. Elektrische verwarming is een beter alternatief omdat deze apparaten zuinig zijn en de elektriciteitskosten natuurlijk lager zijn, al helemaal als je gebruik maakt van zonnepanelen. Op deze manier gebruik je een airco ook als verwarming!

Een airco als verwarming, hoe werkt dat precies?

Een airco met een lucht warmtepomp kopen kan een interessante optie zijn als je nog geen centraal verwarmingssysteem hebt of wilt overstappen op elektrische verwarming. De airco maakt gebruik van de buitenlucht en elektriciteit om je huis te verwarmen, ook tijdens de koude dagen. Het voordeel van deze systemen is dat je zowel in de zomer als in de winter kan genieten van een fijne temperatuur in je huis. Een airco als verwarming is daarom de ideale optie, en het kost ook niet te veel geld. 

Maar hoe werkt deze airco als verwarming precies? Het apparaat bestaat uit twee verschillende onderdelen. Zo heb je en buitenunit en een binnenunit. Wil je het huis afkoelen? Dan wordt de warmte binnen onttrokken en afgevoerd via de buitenunit. Wil je het huis verwarmen? Dan trekt de buitenunit de warmte van de buitenlucht aan en wordt deze naar de binnenunit vervoerd zodat de warmte zich verspreidt in de kamer. Het is mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan een buitenunit zodat je de hele woning gemakkelijk tot een temperatuur kan verwarmen. Het is de ideale optie voor het verwarmen van je huis. 

Een mobiele airco is ook een optie als airco als verwarming. Een warmtepompsysteem moet worden aangesloten door het gehele huis om optimaal te functioneren. Hierbij betaal je ook kosten over de plaatsing en ben je meer geld kwijt over het algemeen. Een mobiele airco kan je gemakkelijk plaatsen en vervolgens direct zelf gebruiken, zolang je de slang op de juiste manier afvoert. Je moet echter wel goed kijken welke systemen daadwerkelijk gemaakt zijn voor het verwarmen van je huis zodat je niet een airco koopt die alleen je huis kan verkoelen. Een mobiele airco is de ideale optie voor kleinere ruimtes verwarmen met een airco!

Prijzen van verwarming met airco

Ben je van plan om een lucht-lucht warmtepomp te laten plaatsen door een vakman? Een wandmodel als binnenunit voor een ruimte van gemiddelde grote kost rond de 2500. Voor grotere ruimtes is er natuurlijk meer vermogen nodig, waarvoor de prijzen op kunnen lopen. Als je meerdere binnenunits wilt gebruiken voor het hele huis lopen de prijzen natuurlijk ook op. De installatie kost vaak rond de 250 tot 1000 bij een erkende airco installateur. De prijzen zijn erg afhankelijk van het systeem dat je wilt gaan installeren in je huis. 

Een monoblock systeem is een airco zonder buitenunit. Ook dit systeem moet ingebouwd worden, maar je kan deze zelf installeren. Deze airco’s kosten vaak tussen de 800 en 2000 euro. De plaatsing kan gratis zijn, maar met een erkende installateur kunnen de prijzen oplopen tot 500 euro. De reden dat mensen kiezen voor een installateur voor dit type airco is omdat er een gat nodig is van de binnenmuur naar buiten waar de lucht van de airco door wordt afgevoerd. Dit wordt vaak door een installateur gedaan om de isolatie optimaal moet blijven. 

Het voordeel van een mobiele airco is dat je nooit geld hoeft te betalen voor het plaatsen. Je kan het systeem kant en klaar kopen en vaak hoef je alleen een slang door het raam naar buiten af te voeren. Deze airco’s zijn vaak maar tussen de 200 en 1500 euro en zijn de ideale optie om een kamer in je huis per keer te verwarmen. Je kan de airco gemakkelijk verplaatsen door het huis om de gewenste kamer optimaal te verwarmen met deze airco. Het is de ideale oplossing voor mensen die maar een kamer in het huis wil met airco als verwarming. 

De voor- en nadelen van verwarmen met airco

Een huis verwarmen met airco heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je geen hoge prijzen moet betalen voor je gasrekening. Het systeem werkt volledig elektrisch en maakt gebruik van slimme systemen om je huis te verwarmen of verkoelen door gebruik te maken van de lucht buiten. Ook is het systeem gemakkelijk te plaatsen en kan het binnen de kortste tijd de kamers in je huis verwarmen met een aantal graden. Daarnaast is het ook heel milieuvriendelijk, omdat je geen fossiele brandstoffen hoeft te gebruiken om je huis te verwarmen. 

Ook zijn er nadelen aan airco als verwarming. Zo heb je bijvoorbeeld een laag rendement als het buiten erg koud is. Soms is het zelfs nodig om een bijverwarming toestel te plaatsen om je huis warm te houden. Daarnaast kan het apparaat niet gecombineerd worden met bestaande systemen zoals radiatoren en vloerverwarming. Natuurlijk zijn deze systemen ook duur om aan te schaffen als je al een bestaand verwarmingssysteem hebt. 

De ideale manier om je huis te verwarmen

Ben je van plan om je huis te verwarmen. Een verwarming als airco is de ideale manier om je huis te verwarmen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen en hoge energierekeningen te verkrijgen. Het systeem kost misschien aardig wat geld om aan te schaffen en wat tijd om te plaatsen, maar uit de toekomst zal je er zeker profijt uit halen. 

Het is wel nodig om wat onderzoek te doen om erachter te komen welk systeem het beste voor je zal werken, maar met het installeren van een airco als verwarming kan je gemakkelijk bepaalde kamers of je hele huis verwarmen. Of je nou kiest voor een mobiele airco of een lucht-lucht warmtepomp.