Is een elektrische kachel zuinig?

Je kan wel zeggen dat de elektrische kachels in de laatste jaren steeds meer energiezuinig en goedkoper zijn geworden. De stijgende gasprijzen maken het steeds meer interessant om over te stappen op een elektrische verwarming. De verwachting is dat de gasprijs de aankomende jaren alleen maar zal blijven stijgen. Hiermee hoopt de overheid het gasgebruik flink terug te dringen. De mogelijkheden om je huis te verwarmen zonder dat je gas verbruikt worden steeds groter. Hiervoor zou je dan ook een elektrische kachel kunnen gebruiken. In deze blog lees je meer over het gebruiken van een elektrische kachel en zuinige elektrische verwarming.

Hoe wordt de energiezuinigheid van een elektrische kachel bepaald?

De meeste kachels worden verwarmd met behulp van een thermostaat. Met deze thermostaat ben je in staat om een temperatuur in te stellen die voor jou aangenaam is. Wanneer deze temperatuur bereikt is zal de elektrische verwarming nagenoeg geen stroom meer gebruiken. 

Veel apparaten voor elektrische verwarming hebben een weektimer ingebouwd gekregen. Met deze weektimer kan je een programma aanzetten waardoor de kachel alleen stroom zal verbruiken op de momenten dat het echt nodig is. Hiermee kan je het voor zijn dat de kachel ruimtes gaat verwarmen, terwijl er niemand aanwezig is. Hiermee ga je veel stroomverbruik tegen. 

Welke elektrische kachel verbruikt de minste stroom? 

Straalkachels en infraroodkachels hebben minder vermogen nodig om een oppervlakte te verwarmen als een traditionele kachel. Dit heeft als oorzaak dat de infraroodstraling die een straalkachel en een infraroodkachel afgeven meteen mensen en dingen verwarmen. Dat maakt deze beide kachels meer effectief dan de traditionele kachel. 

Welke kachel zorgt voor de meeste warmte? 

De keramische kachel is de kachel die de meeste warmte af geeft. Toch is het aan te raden om een keramische kachel alleen te gebruiken als extra verwarming bij een zitplaats. Een keramische kachel is voorzien van een heel klein verwarmingselement, hierdoor kan er maar weinig warmte verspreid worden door de kamer heen. Dan heb je ook nog de ventilatorkachel, deze stoot minder warmte de kamer in, maar is wel in staat de ruimte langer verwarmd te houden.

Welke soorten elektrische kachels zijn er?

Zoals je misschien al hebt gemerkt tijdens het lezen zijn er verschillende soorten elektrische kachels te krijgen. Deze soorten zijn:

  • Keramische kachel
  • Ventilatorkachel
  • Convector kachel
  • Bouwkachel
  • Infraroodkachel
  • Oliegevulde kachel
  • Dual Kherr kachel

Keramische kachel

Een keramische kachel verschilt van een ventilatorkachel in de verwarming. Bij een keramische kachel wordt de kachel warm door middel van een keramische plaat, bij een ventilatorkachel is dat via een gloeidraad.  De keramische plaat is in staat de warmte makkelijk vast te houden. Toch is een keramische kachel ook een soort ventilatorkachel. Dit omdat een keramische kachel ook met een ventilator werkt. Helaas maakt een keramische kachel best veel geluid. Dit is dan best een nadeel.

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel verwarmt door middel van een gloeidraad. Deze draad zal langzaam warm worden. Met behulp van een ventilator wordt de warmte die vrijkomt de ruimte in geblazen. Door de ventilator in deze kachel kan de ventilatorkachel grote ruimtes vullen met warmte. Ook de ventilatorkachel maakt best veel geluid als hij aan het verwarmen is. 

Convector kachel

De warmte die bij een convector kachel vrij komt, wordt als het ware de ruimte in geduwd. Hierdoor wordt de ruimte verwarmd. Een Convector kachel heeft een kleiner bereik voor het verspreiden van de warmte als dat de ventilatorkachel heeft. De convector kachel is veel stiller in het produceren van geluid tijdens het verwarmen van de ruimte. 

Convector kachel

Bouwkachel

De bouwkachel is eigenlijk ook een soort ventilatorkachel. De bouwkachel is voorzien van een dikker gloeidraad. Ook het vermogen van een bouwkachel is hoger en de ventilator is groter dan die van een ventilatorkachel. Bouwkachels hebben door de grotere onderdelen een groter bereik waar de warmte in verspreid wordt. Het wordt afgeraden een bouwkachel in een woonhuis te gebruiken.

Infraroodkachel

Een infraroodkachel verspreid de warmte met behulp van infraroodstraling. Dit zorgt ervoor dat er plaatselijk verwarmd wordt. Het is dan ook niet zo dat de ruimte wordt verwarmd, maar personen en spullen in de ruimte. Er gaat bij een infraroodkachel veel minder warmte verloren, hierdoor is een infraroodkachel het best te gebruiken in ruimtes die geïsoleerd zijn.

Je zou de infraroodkachel ook kunnen gebruiken voor het verwarmen van een werkplaats. Om een hele ruimte te verwarmen kan je zeggen dat de infraroodkachel daar niet geschikt voor is. 

Infraroodkachel

Oliegevulde kachel

In een oliegevulde kachel wordt de olie verwarmd, hierdoor komt warmte vrij. De olie blijft een lange tijd warm en zal dan ook langdurig voor warmte zorgen. Het is alleen wel zo dat het bereik van een oliekachel veel minder groot is dan die van een ventilatorkachel. 

Convector, radiator, wat is het verschil tussen deze twee? 

Een convector, radiator verschillen van elkaar vooral in de manier waarop zij de warmte afgeven. Een ruimte is op twee verschillende manieren te verwarmen. Dit kan door convectiewarmte, of door stralingswarmte. Zowel een convector als een radiator maakt gebruik van beide vormen van warmte. Alleen is de stralingswarmte bij een convector heel erg laag ten opzichte van een radiator. 

Wat is convectiewarmte?

Om convectiewarmte te genereren wordt er onderaan de convector koude lucht aangezogen. De lucht wordt door het inwendige verwarmingselement opgewarmd, waarna er een circulatie van warme lucht ontstaat. 

De warme lucht stijgt op en koelt daarna weer af en de convector zal dan de lucht opnieuw in zich op gaan nemen. Door deze manier van verwarmen wordt de warme lucht gelijkmatig over de ruimte verdeeld.

Wat is stralingswarmte?

Als je denkt aan stralingswarmte dan moet je denken aan de klassieke radiator. Hierbij worden warmtegolven gemaakt doordat er door de buizen van de radiator warm water stroomt. Dit werkt weer anders bij een elektrische radiator.

 Bij een elektrische radiator is het geen water dat verwarmd wordt, maar een olieachtige vloeistof.  Hierdoor stijgt de temperatuur van de elektrische radiator en wordt er geleidelijk warmte verspreid door de ruimte. Vooral voor zolderkamers zou een elektrische radiator de meest ideale oplossing zijn. 

Is elektrisch verwarmen duurder dan met gas? 

De aanschaf van een elektrische kachel is relatief goedkoop, maar het verbruik daarentegen zijn dan weer vrij hoog. Maar met de stijgende gasprijzen is het moeilijk te zeggen of het verwarmen via gas alsnog goedkoper is dan visa elektriciteit. 

Wat we wel kunnen zeggen is dat het steeds goedkoper wordt om elektrisch te gaan verwarmen, maar toch moet je er mee op blijven passen omdat het niet duidelijk is welke richting de gasprijs op zal gaan. Het vermoeden is dat de prijs van gas nog wel even door zal blijven stijgen.