Kun je besparen met elektrische vloerverwarming? Wat zijn de voor- en nadelen?

Vloerverwarming op zich brengt al de nodige voordelen met zich mee, maar hoe zit het eigenlijk met elektrische vloerverwarming? Een vraag die vaak gesteld wordt, dat is ook niet heel gek. Wat weten we er nu eigenlijk van en als je gaat investeren wil je natuurlijk wel weten waar je staat en misschien nog wel belangrijker wat de elektrische vloerverwarming kosten zijn. Misschien wil jij wel van die vervelende radiatoren aan de muur af, want laten we eerlijk zijn ze zijn niet allemaal even mooi om te zien. Er zijn natuurlijk wel factoren die belangrijk zijn bij het leggen of laten leggen van elektrische vloerverwarming. Wij gaan je in deze blog alles vertellen, wat je moet weten over elektrische vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming woonkamer

In de meeste gevallen zien we elektrische vloerverwarming woonkamer het vaakste voorkomen, dat is omdat dit de meest gebruikte ruimte is. Maar elektrische vloerverwarming badkamer kan ook prima, hoewel dit niet voor ieder huis een perfecte oplossing is. Vloerverwarming elektrische methode zien we wel steeds meer voorkomen, want dit kan je nu eenmaal ontzettend veel geld besparen. De besparing die de vloerverwarming elektrische kan opleveren is minstens 200 euro per jaar. Een forse besparing zou je wel kunnen zeggen, maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Hoe zit het met de elektrische vloerverwarming badkamer of woonkamer?

Je kunt je hele huis voorzien van elektrische vloerverwarming, hoewel het handig is jezelf af te vragen of dit handig is. Dit is niet zonder reden, want het belangrijkst voor elektrische vloerverwarming is, dat je huis behoorlijk goed geïsoleerd moet zijn. Als je geen goede isolatie hebt in je huis dan zal de warmte die je stookt verloren kunnen gaan en dat is natuurlijk heel erg zonde. Het is belangrijk dat de onderkant zijn warmte behoudt, alleen zo kun jij het meeste rendement uit de vloerverwarming halen.

Vloerverwarming heeft van zich al voordelen

Vloerverwarming zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt, maar zorgt ook dat jij je jezelf lekker warm voelt. Dat is natuurlijk niet het enige, want het zorgt ook voor een snellere opwarming van het huis. Vloerverwarming doet zijn werk al bij 20 graden, de radiator verwarming is al snel 21 graden nodig om een lekker warm gevoel te creëren. Vloerverwarming is vrij zuinig in verbruik, dit heeft te maken met de cv-ketel. Deze heeft namelijk geen extreme opwarmtijd nodig in tegenstelling tot een radiator. Het is en blijft namelijk een constante temperatuur. Een goede keuze als je wilt letten op de energie en als jij je huis op een goede manier wilt verwarmen.

Elektrische vloerverwarming

De standaard vloerverwarming levert je al de nodige voordelen op, maar is dat bij elektrische vloerverwarming ook zo? Nu kunnen we heel kort weg ja zeggen, maar we zetten de voor- en de nadelen van elektrische vloerverwarming voor je op een rijtje. Hierdoor weet jij precies wat je kunt verwachten, maar ook kun je gemakkelijker een keuze maken.

De voordelen op een rijtje

  • De plaatsing van elektrische vloerverwarming is eigenlijk best eenvoudig, omdat er geen leidingwerk aan te pas hoeft te komen. Natuurlijk wordt deze ook niet aangesloten op het gas, het enige dat nodig is voor elektrische vloerverwarming is een goede elektriciteitsaansluiting.
  • Bij elektrische vloerverwarming zitten de elementen allemaal in een hele dunne mat, waardoor je geen dikke ondergrond nodig bent.
  • Mocht je van plan zijn elektrische vloerverwarming te laten leggen, dan kun je deze eenvoudig laten aansluiten door een erkend bedrijf. Het is gemakkelijk te leggen en de kosten voor het leggen zal niet heel hoog zijn. Dit in tegenstelling tot normale vloerverwarming, want deze kosten zijn een heel stuk hoger.
  • Als je het een beetje warmer wilt hebben in je huis, dan zal het niet lang duren voor de gewenste temperatuur gehaald is.

Elektrische vloerverwarming kent ook nadelen

Iedere vorm van verwarmen heeft voor- en nadelen, het is heel erg afhankelijk welke ruimte je wilt verwarmen en hoe jij de vloerverwarming wilt gaan gebruiken.

  • Door het snelle verwarmen kan het minder aangenaam aanvoelen, omdat de warmte minder geleidelijk en verdeeld wordt. Dit heeft te maken met de korte reactietijd van de elektrische vloerverwarming.
  • Misschien wel niet heel gek, maar de energiekosten kunnen aan de hoge kant zijn. Het kan zelfs met twee tot drie keer verhoogd worden, misschien juist goed om ook na te denken over zonnepanelen.
  • Je krijgt te maken met een groter ecologisch verbruik. Met het gebruik van een zonneboiler of warmtepomp kun je veel minder CO2 uitstoten. Dit is overigens ook een heel stuk voordeliger.

Elektrische vloerverwarming kosten

Als je geen groot budget tot je beschikking hebt, dan heb je echt iets aan elektrische vloerverwarming. Als je budget wat groter is dan kun je nadenken over een systeem met vloerverwarming en misschien zelfs wel zonnepanelen en een zonneboiler. Je kunt hier namelijk op de langere termijn veel rendement uithalen. De kosten voor het verbruik van alleen elektrische vloerverwarming kunnen liggen tussen de 25 en 85 euro. Voor het aanleggen kun je rekenen op 500 euro per 5 vierkante meter, dit is trouwens wel inclusief alle materialen die nodig zijn en de montage. Hiermee zou je kunnen zeggen dat de elektrische vloerverwarming kosten wel een beetje uiteenlopen.

Elektrische vloerverwarming kosten

Alternatieven, zijn die er?

Er zijn zeker mogelijkheden op het gebied van elektrische vloerverwarming, maar misschien is het wel handig om een combinatie van elektrische vloerverwarming in combinatie met standaard radiatoren te gebruiken. Door te kiezen voor een combinatie van beide manier van verwarmen op de centrale verwarming kun je uiteindelijk efficiënt en goedkoop verwarmen. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Ben jij van plan binnenkort te kiezen voor elektrische vloerverwarming of wil je graag meer informatie? Dan is het handig je van tevoren goed te laten informeren.

Is het iets voor jou?

Misschien twijfel je behoorlijk, vraag jezelf dan vooral de vraag of je huis de juiste vormen van isolatie kent. Als je huis goed geïsoleerd is heb je meer mogelijkheden, dan wanneer je huis niet voldoende geïsoleerd is. Bij een goede isolatie, kun jij al snel genieten van een mooi rendement. Bij onvoldoende isolatie, is het verstandig goed na te denken over beter isoleren of een andere vorm van verwarmen te kiezen. Er zijn voldoende erkende bedrijven die je zouden kunnen helpen met het maken van een plan, maar ze kunnen ook samen met jou bekijken of er voldoende mogelijkheden zijn voor het aanleggen van elektrische vloerverwarming. Je zou ook een erkend bedrijf bij jou thuis kunnen laten komen, om de situatie binnen jouw huis te bekijken. Ze kunnen je dan op de meeste snelle manier vertellen of elektrische vloerverwarming past in jouw huis. Ook kunnen ze je laten weten hoe je dit het beste aan kunt pakken en wat er nodig is om zo gasarm mogelijk te zijn. Misschien wil jij zelfs wel helemaal van het gas af, hier zijn tegenwoordig ook leuke oplossingen voor.