ABN: Nederlandse offshore industrie pikt wind op zee makkelijk op

AMSTERDAM – De Nederlandse offshore sector lijkt zich makkelijk aan te passen aan het verschuiven van de focus op olie en gas naar windenergie.

©: Vattenfall/ Jorrit Lousberg
©: Vattenfall/ Jorrit Lousberg

De kennis die is opgedaan rond diepzeeboringen en het bouwen van platformen op zee komt hierbij van pas, stellen analisten van ABN Amro.

Naar verluidt hebben Nederlandse ondernemingen een voorsprong in de ontwikkeling van diensten rondom het plaatsen en onderhouden van windturbines op zee. “De Nederlandse offshore branche staat internationaal bekend als expert op dit gebied”, aldus de marktvolgers.

Wereldwijde faam

Toch heeft België zich op korte termijn naar de top gewerkt in de offshore windsector. Maritieme bouwbedrijven investeren ook in het materiaal en bieden volgens ABN innovatieve oplossingen en “verwerven hiermee wereldwijde faam”.

In andere groeimarkten voor offshore wind in Europa, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, is de  industrie ook op de ontwikkelingen in offshore wind ingesprongen. “Los van de grote Duitse windmolenbouwers zelf (zoals Siemens), is de groei van toeleveranciers en andere serviceproviders aan de offshore windindustrie enorm.”

Te laat begonnen

Van de 4 grote markten, naast Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk ook Denemarken, is Nederland als laatste begonnen met de ontwikkeling van offshore wind. ABN Haalt aan dat vaak wordt afgevraagd of er niet te laat is begonnen, maar dit geeft als voordeel dat in Nederland geleerd kan worden van omringende landen.

Volgens ABN is het samenwerken in een consortium een duidelijk voorbeeld hiervan. Verschillende aannemers met elk een eigen deelcontract bieden vaak samen op een project Zo is het risico per partij lager.

Lees meer over offshore wind 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!