Berekeningen energiekosten (LCoE) van nieuwe windparken op zee bekend

BLIX Consultancy en Pondera Consult hebben in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de energiekosten van varianten van nieuwe windparken op zee berekend. Het gaat om de kavels Hollandse Kust (west), Ten Noorden van de Waddeneilanden en IJmuiden Ver.

De toekomstige windparken worden gebouwd op vooraf bepaalde kavels die ten westen van de Noord-Hollandse kust en ten noorden van de Waddeneilanden in zee liggen. BLIX Consultancy en Pondera Consult hebben in opdracht van het ministerie de Levelized Cost of Energy (LCoE) berekend.

In de studie zijn kavels met verschillende energiedichtheden (red. in megawatt per vierkante kilometer) bekeken. Per kavelvariant is de LCoE per individuele windturbine berekend op basis van opbrengstberekeningen en een financieel model dat rekent met de meest recente marktprijzen.

De resultaten van de studie zijn door het ministerie besproken met de windbranche. De tender voor het eerste project uit dit onderzoek (Hollandse Kust (west)) is gepland voor 2020/2021. (foto: Eneco)

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!