Borssele III/IV van Blauwwind consortium bereikt Financial Close

Het consortium Blauwwind heeft vandaag aangekondigd dat de financiering van de windparken Borssele III/IV in de Noordzee rond is. Dit luidt de start in van de bouw en daaropvolgende inbedrijfstelling van 77 windturbines van type V164 van 9,5 megawatt per stuk door MHI Vestas met een totale capaciteit van 731,5 megawatt. Dit komt overeen met het energieverbruik van zo’n 825.000 huishoudens. De totale productie per jaar zal naar verwachting 3.000 gigawatt uur bedragen. In het vierde kwartaal van 2019 zal worden begonnen met de belangrijkste bouwwerkzaamheden en de productie zal begin 2021 van start gaan. In december 2016 won Blauwwind de openbare tender van de overheid voor sites 3 en 4 in Borssele.

De leden van het consortium zijn Partners Group (45 procent), Shell (20 procent), DGE (15 procent), Eneco Groep (10 procent) en Van Oord (10 procent). Het consortium heeft met Shell en Eneco Groep overeenkomsten afgesloten (Power Purchase Agreements) waarin is vastgelegd dat zij voor een periode van 15 jaar allebei 50 procent van de door de windparken gegenereerde energie zullen afnemen. Van Oord zal de Balance of Plant werkzaamheden voor het project uitvoeren, bestaande uit het ontwerp, het leveren en de bouw van de funderingen en de verbindingskabels. Het offshore-substation Borssele Beta wordt ontworpen en gebouwd door TenneT.

In de eerste 15 jaar na inbedrijfstelling ontvangt Blauwwind onder de Nederlandse SDE+ subsidieregeling een gegarandeerde prijs van 54,49 euro per megawattuur. Daarna wordt de energie verkocht tegen de op de groothandelsmarkt voor energie geldende tarieven. De deels gefinancierde investeringskosten voor de constructiefase bedragen 1,3 miljard euro.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!