Bouw grootste offshorewindpark van België van start met compleet vernieuwd schip Van Oord

400.000 huishoudens krijgen vanaf 2019 duurzame energie geleverd door Norther, het grootste Belgische windpark op zee. Het offshore-installatieschip Aeolus van Van Oord werd getransformeerd om deze maand de eerste fundering in de zeebodem te kunnen plaatsen.

Met de installatie van de eerste van in totaal 45 funderingen is het offshorewerk van het Norther offshorewindpark nu echt van start gegaan. Het windpark ligt op 23 kilometer van de kust van het Belgische Zeebrugge en heeft een totale capaciteit van 370 megawatt. Eerder deze maand werd al bekend dat het benodigde offshorehoogspanningsstation (OHVS) binnenkort uitvaart richting het offshorewindpark Norther in België.

Als hoofdaannemer is Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de inkoop, de levering en de installatie van de 45 funderingen voor de windturbines, het offshorehoogspanningsstation, de gehele elektrische infrastructuur en de installatie van de windturbines. Naast de Aeolus zal Van Oord’s kabellegger Nexus de komende maanden worden ingezet op het project.

Van Oord’s Aeolus is in 2014 in gebruik genomen voor de bouw van windparken op zee. Om in te kunnen spelen op de snelle ontwikkelingen in de offshorewindsector, moest de Aeolus grondig worden aangepast. Het laadvermogen werd vergroot en het aantal accommodaties is uitgebreid naar 99. Het schip is verbreed, het dek is versterkt en het heeft een helikopterdek gekregen. Ook zijn de spudpalen – als het ware de voeten van het schip – vergroot. De meest cruciale aanpassing van de verbouwing, dat wil zeggen de nieuwe kraan met een hefvermogen van 1.600 ton, maakt dat de Aeolus geschikt is om de nieuwste generatie funderingen en windturbines te installeren. Het vaartuig behoort tot de grootste hefschepen in zijn klasse.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!