Bouw windpark Borkum Riffgrund II gestart vanuit Groningse Eemshaven

De bouw van het nieuwe windpark Borkum Riffgrund II is van start gegaan. In de afgelopen maanden is in de Eemshaven hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van het windpark dat in het Duitse deel van de Noordzee zal verrijzen.

Het windpark Borkum Riffgrund II ligt op 38 kilometer van het Duitse Waddeneiland Borkum. Volgens planning is het in 2019 operationeel. Het park bestaat uit 56 MHI Vestas 8-megawatt-windturbines, geïnstalleerd op 36 monopile-fundaties en 20 jacketfundaties. Het Deense Ørsted (red. het voormalige DONG Energy) is eigenaar van het park.

Voor het slaan van de funderingspalen van dit windpark zet de Jan De Nul Group een speciale offshore-heihamer in. Wagenborg Nedlift takelde in samenwerking met Jan De Nul deze grote hydraulische offshore-heihamer van IHC IQIP aan boord van het installatieschip Vole au Vent.

IHC IQIP heeft deze heihamer, de zogenaamde Integrated Monopile Installer, speciaal ontwikkeld om de onderwaterwereld te beschermen tijdens het heien. Dit systeem installeert monopiles binnen de huidige geluidsnormen, inclusief de normen voor Duitse offshorewindprojecten. Daarnaast kan de Integrated Monopile Installer in verschillende en slechtere weersomstandigheden dan voorheen gebruikt worden en bezit het verschillende functies die de installatietijd reduceren en de monopiles op een efficiënte manier installeren.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!