Consortium Van Oord-Hellenic Cables krijgt TenneT-order voor netaansluiting wind op zee Hollandse Kust

TenneT heeft het consortium Van Oord Offshore Wind Projects en Hellenic Cables het contract gegund voor de levering en installatie van 220 kilovolt zee- en landkabels voor het project Hollandse Kust (zuid) Alpha. De kabels hebben een gezamenlijke capaciteit van 700 megawatt.

Gelijktijdig met de gunning van dit contract is ook het contract voor het horizontaal gestuurd boren van 4 bij 550 meter buisleiding aanbesteed. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door LMR Drilling.

Het contract met Van Oord Offshore Wind Projects en Hellenic Cables bestaat uit onder meer het ontwerp, de fabricage van 220-kilovoltkabels, de aanleg van de kabels en de aansluiting op het hoogspanningsstation Maasvlakte. Het consortium is ook de beoogde partij voor de levering en installatie van de kabels voor Hollandse Kust (zuid) Beta (HKZ Beta). Als optie is in het contract de realisatie van een 66-kilovoltzeekabel tussen het Alpha- en Beta-platform opgenomen. HKZ Alpha moet gereed zijn in 2021, HKZ Beta in 2022. Na het project net op zee Borssele gaat het hier om de derde en vierde grote netaansluitingen voor wind op zee in Nederland.

TenneT is verantwoordelijk voor het net op zee in zowel Duitsland als Nederland en ontwikkelt als bijdrage aan het Nederlandse Energieakkoord tot en met 2023 minstens 3.500 megawatt aan offshoreaansluitingen in een gestandaardiseerd concept van 700 megawatt per aansluiting. Het tenderproces voor kabels en platforms voor het project Hollandse Kust (noord) start aan het einde van 2018. Van 2024 tot en met 2030 zal, volgens de nieuwe Routekaart voor Wind op Zee, naar verwachting nog eens 7.000 megawatt aan offshorewindvermogen worden gebouwd en door TenneT worden aangesloten op het net.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!