Deelname Ørsted aan aanbesteding windpark Hollandse Kust Zuid 3+4

Ørsted brengt een bod uit bij de aanbesteding voor windpark op zee Hollandse Kust Zuid 3+4. Ørsted heeft de definitieve investeringsbeslissing voor het project al genomen. De financiering is geregeld, hetgeen de maximaal mogelijke zekerheid oplevert dat het windpark ook daadwerkelijk wordt gebouwd. Er zijn concrete plannen voor het opzetten van groene waterstofprojecten in Nederland, met de elektriciteit uit de Nederlandse windparken van Ørsted.

Henrik Poulsen, chief executive officer van Ørsted: ‘Nederland is een belangrijk land voor Ørsted en we geloven dat ons bod voor Hollandse Kust Zuid 3+4 grote voordelen op het gebied van concurrerende schone energie en industriële ontwikkeling met zich meebrengt. Door onze ruim 25 jaar ervaring in het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van windparken op zee, zijn we een zeer betrouwbare partner voor de Nederlandse overheid om een volgende stap te zetten naar het bereiken van de ambitieuze doelstelling van 11,5 gigawatt windenergie op zee in 2030.’

Ørsted is al intensief betrokken bij de Nederlandse wind-op-zee-markt via het 752 megawatt Borssele 1+2 windpark, waarvoor Ørsted in 2016 de aanbesteding heeft gewonnen. Het zal het grootste windpark op zee van Nederland zijn als het eind 2020/begin 2021 wordt opgeleverd. Borssele 1+2 gaat voldoende groene energie genereren om 1 miljoen Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Martin Neubert, executive vicepresident en chief executive officer van Ørsted Offshore: ‘We boeken goede voortgang met windpark Borssele 1+2. Het werken aan dit grootste windpark op zee van Nederland heeft ons waardevolle inzichten en ervaringen opgeleverd die we zullen gebruiken bij Hollandse Kust Zuid 3+4. De board of directors van Ørsted heeft de definitieve investeringsbeslissing voor Hollandse Kust Zuid 3+4 al genomen. Hiermee is de financiering geregeld en zijn alle interne besluiten genomen. Als de Nederlandse overheid Ørsted selecteert, is het 100 procent zeker dat het windpark wordt gebouwd.’

Als onderdeel van het bod voor Hollandse Kust Zuid 3+4 werkt Ørsted aan de realisatie van groene waterstofprojecten die worden gekoppeld aan de Nederlandse windparken op zee van Ørsted.

‘Het gebruik van windenergie voor de productie van groene waterstof door elektrolyse is een hulpmiddel om andere sectoren, zoals zware industrieën en transport, CO2-vrij te maken. De productie en verkoop van groene waterstof aan grote industriële afnemers helpen ook de inkomsten uit windparken op zee, die afhankelijk zijn van de marktprijs van elektriciteit, te stabiliseren. We zijn klaar om op te schalen en de kosten van groene waterstof omlaag te brengen, zoals we hebben gedaan met wind op zee’, zegt Poulsen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!