Deense windmolen produceert genoeg groene stroom voor kleine stad

AMSTERDAM – Een windmolen in het Deense offshore windpark Horns Rev 1  heeft genoeg groene stroom geproduceerd om een kleine stad een jaar lang van elektriciteit te voorzien.

Horns Rev 1,
©: Vattenfall,

Sinds in gebruikstelling is er 100 miljoen kilowattuur geproduceerd, zo meldt exploitant Vattenfall.Het gaat om windmolen nummer 6 van het windpark en de turbine is al in gebruik sinds 2002.

De productie staat ongeveer gelijk aan het jaarverbruik van alle huishoudens van de Deense stad Vejle, waar ruim 50.000 mensen leven. Naar verwachting bereiken de komende maanden ook de andere 79 windmolens van het windpark, elk met een vermogen van 2 megawatt, deze productiegrens.

Gunstige windomstandigheden

“De reden waarom turbine 6 als eerste 100 miljoen kilowattuur, ofwel 100 GWh bereikte, is dat deze turbine in het westelijk deel van het windpark staat, waar de windomstandigheden bijzonder gunstig zijn”, aldus Jan Jörgensen van Vattenfall.

“Deze turbine heeft dus minder operationele stops gehad dan de andere turbines in dat deel van het park, sinds het 13 jaar geleden officieel in gebruik is genomen.”

De windmolen van Vattenfall is niet de eerste turbine die zoveel produceert. Eerder bereikten 4 eveneens Deense windmolens van Siemens de mijlpaal.

De windmolens in Horns Rev 1 gaan naar verwachting nog zo’n 7 jaar mee.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!