Dong koopt rechten voor Nederlandse offshore windparken

AMSTERDAM – Dong Energy heeft de volledige rechten gekocht om offshore windmolenparken te maken ontwikkelen voor de Nederlandse kust.

Een offshore windturbine voor de kust van EngelandHet gaat om de parken Den Helder 1, Breeveertien II en West-Rijn, zo meldt het Deense concern. Dong had al een belang van 50 procent in de projecten en schaft nu de overige 50 procent aan.

De rechten om de parken te ontwikkelen zijn voor 2,3 miljoen euro gekocht van Scottisch and Southern Energy (SSE). Er wordt nog eens 12 miljoen euro betaald als het project in bepaalde ontwikkelingsfases komt.

Groot potentieel windsector

“De Nederlandse offshore windsector heeft groot potentieel en met deze 3 ontwikkelingsproject kijkt Dong uit naar het bijdragen van het Nederlandse doel van 4.450 megawatt aan offshore windcapaciteit ontwikkeld en geïnstalleerd in 2023”, zo verklaarde Samuel Leupold, topman van Dong.

De drie projecten hebben opgeteld een vermogen van 1050 megawatt en zouden al vergunningen hebben van de Nederlandse autoriteiten. Tegen het einde van dit decennium zouden ze operationeel kunnen zijn.

Britse kust 

Dong kocht deze maand niet alleen Nederlandse projecten. Voor de Britse kust werd het Centrica-project gekocht voor 50 miljoen pond als onderdeel om 6.500 megawatt aan windenergie te bouwen voor 2020.

Het concern, een van de grootste offshorewindontwikkelaars ter wereld, heeft al meer dan 2.000 megawatt aan projecten gebouwd waaronder het London Array, het grootste park ter wereld met een vermogen van 630 megawatt.

Foto copyright: Dong Energy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!