Drijvende windturbines tegen 2020 op kostenniveau zon in VK

UTRECHT – De kosten van drijvende windturbines kunnen in het Verenigd Koninkrijk tegen 2020 zijn gedaald naar het niveau van andere hernieuwbare energiebronnen.

Drijvende windturbines,
©: Pelastar

Dit stelt het Britse onderzoeksbureau ETI. Tegen het begin van het volgende decennium kunnen de kosten van offshore wind door de drijvende windturbines zijn gedaald naar 116 euro per megawattuur.

“Het Verenigd Koninkrijk heeft veel kansrijke offshore windgebieden binnen 70 tot 100 kilometer van de kust, maar met waterdieptes van 50 tot 100 meter”, aldus het instituut.

Conventionele technologieën

Dit is dieper dan waar nu met conventionele technologieën op commerciële schaal stroom uit windenergie kan worden gemaakt. Financiële steun blijft nog wel nodig als deze technologie wordt ingezet.

Stuart Bradley, de auteur van het rapport, stelt dat op dit moment tenminste beleid moet worden opgesteld om drijvende windturbines de ruimte te geven. Zo moeten er plekken komen voor testen en ook regelgeving om drijvende windmolens te stimuleren.

2050

In een eerder rapport schreef een ander onderzoeksbureau, Carbon Trust, nog dat het minstens tot 2050 gaat duren voordat drijvende windmolens een laag kostenniveau bereiken. Het verschil in de conclusie ligt in de techniek waar beide rapporten vanuit gaan.

ETI doet de voorspellingen met een Pelastar-platform in het achterhoofd. Hierbij staat de windmolen op een platform dat volledig onderwater drijft.

pelastar-2014061801322964

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!