Duitse toeristen trekken zich minder aan van windmolens voor de kust

AMSTERDAM – Toeristen vinden een windpark voor de kust niet aantrekkelijk, maar Duitse toeristen trekken zich hier een stuk minder van aan dan Nederlandse. 

een offshore windparkDit meldt de ANWB op basis van een onderzoek van ZKA Consultants en planners in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De ANWB is zelf ook altijd een grote tegenstander geweest van windturbines dichtbij de kust en ziet zich in het rapport bevestigd in de eigen mening

Foto’s van windparken 

In het onderzoek werden toeristen, 2.150 in totaal, online foto’s voorgehouden van een kust met een windpark op diverse afstanden. Zonder windpark kreeg een kust gemiddeld een rapportcijfer van ruim een 8 van Nederlandse toeristen.

Een windpark op 6 kilometer afstand van de kust kon op een 5,9 rekenen. Een windpark op 22 kilometer, de huidige minimumafstand in Nederland, kreeg tussen een 7,6 en 7,8.

Verschil Duitse en Nederlandse toeristen 

Ook Duitse toeristen werd om hun mening gevraagd en opvallend genoeg lijken zij zich weinig van offshore windturbines aan te trekken. Zelfs een windpark op 6 kilometer voor de kust kon op een ruime voldoende rekenen (een 7,4).

Het verschil tussen Duitse toeristen en Nederlandse wordt nog duidelijker als gevraagd wordt naar de invloed op de beleving van de Nederlandse kust.

Windpark als positief

Er zijn dagjesgangers die een windpark ook positief ervaren, maar van de Nederlandse toeristen zijn er meer die een negatieve beleving ervaren. Bij de Duitse toeristen is het juist andersom. 4 procent ervaart een windpark op 22 kilometer als negatiev, maar maar liefst 20 procent ervaart het als positief.

Het onderzoek is onderdeel van een bredere haalbaarheidsstudie naar windmolens voor de kust. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil dit onderzoeken omdat windpark dichterbij de kust kostenvoordelen bieden. In februari wordt naar verwachting een beslissing genomen.

Lees hier een samenvatting van het onderzoek

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: MIT

561 gedachten over “Duitse toeristen trekken zich minder aan van windmolens voor de kust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!