Eerste turbine offshorewindproject Duitse oostzee geïnstalleerd

10 maanden na aanvang van de bouw is de eerste van 60 windturbines van het offshorewindproject Arkona succesvol geïnstalleerd voor de kust van Rügen in de Duitse Oostzee. Het gezamenlijke project van E.ON en Equinor loopt nog steeds voor op schema.

De turbines bestaan ​​uit de 100 meter lange toren, 3 rotorbladen en het turbinehuis. Met een totaalgewicht van bijna 1.000 ton weegt een turbine evenveel als 200 olifanten. De punt van de rotorbladen bereikt een hoogte van 180 meter boven de zeespiegel en torent 30 meter boven de Dom van Keulen uit.

Alle turbinecomponenten worden opgeslagen en voorbereid in de Arkona-basishaven van Mukran in Sassnitz, geladen op het installatieschip ‘Sea Challenger’ en uiteindelijk geïnstalleerd op de eerder gelegde funderingen, bestaande uit monopalen en zogenaamde overgangsstukken. Direct na installatie van de componenten bereidt het projectteam de turbines voor op stroomopwekking. Tegelijkertijd wordt het onderstation in gebruik genomen en wordt de verbinding met het vasteland voltooid.

De volledige ingebruikname van het volledige windpark is gepland voor begin 2019. Het Arkona-project ligt 35 kilometer ten noordoosten van het eiland Rügen. Het windpark heeft een vermogen van 385 megawatt en zal naar verwachting vanaf 2019 ongeveer 400.000 huishoudens van duurzame energie voorzien. Het investeringsvolume bedraagt ​​1,2 miljard euro. 60 Siemens-turbines van 6 megawatt worden geïnstalleerd. Arkona is een joint venture tussen E.ON en het Noorse energiebedrijf Equinor.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!