Europa verwelkomt 2,6 gigawatt offshorewindmolens

Europa verwelkomde in 2018 zo’n 2,6 gigawatt aan nieuwe offshorewindwindparken. Dat blijkt uit de statistieken die door WindEurope zijn vrijgegeven. Het is een toename van 18 procent in de offshorewindcapaciteit van Europa.

Er zijn 15 nieuwe offshorewindmolenparken online gekomen. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren goed voor 85 procent van de nieuwe capaciteit: respectievelijk 1,3 gigawatt en 969 megawatt. Europa heeft nu 105 offshorewindparken in 11 landen met een totale capaciteit van 18,5 gigawatt. Dit is ongeveer 10 procent van de totale geïnstalleerde windenergiecapaciteit in Europa; de rest van de windmolens staat namelijk op land.

De omvang en schaal van offshorewind blijft stijgen. De gemiddelde grootte van de nieuwe geïnstalleerde turbines was vorig jaar 6,8 megawatt, 15 procent meer dan in 2017. Het Verenigd Koninkrijk installeerde ’s werelds grootste offshoreturbines – van 8,8 megawatt – en opende het grootste offshorewindpark ter wereld – de uitbreiding van Walney 3 naar 657 megawatt.

België en Duitsland hebben ook hun grootste windmolenparken tot nu toe geopend. Momenteel zijn er nog 6 offshorewindparken in aanbouw, waaronder ’s werelds eerste offshorewindpark dat groter is dan 1 gigawatt: Hornsea 1 in het Verenigd Koninkrijk.

Verder bereikten volgens WindEurope nog eens 12 nieuwe offshorewindprojecten de definitieve investeringsbeslissing in 2018. Deze vertegenwoordigen nog eens 4,2 gigawatt aan capaciteit en 10,3 miljard euro euro aan investeringen. Het geïnvesteerde bedrag was 37 procent hoger dan in 2017, de capaciteit zelfs 91 procent hoger.

foto: E.ON

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!