Europese Unie bereikt mijlpaal: meer windenergie dan energie uit steenkolen

Het aandeel windenergie van het totale geïnstalleerde vermogen van energiecentrales in de Europese Unie is in 2016 uitgekomen op 16,7 procent, terwijl het aandeel steenkool 16,5 procent was. Dit schrijft de branchevereniging voor windenergie WindEurope.

Voor het eerst is in de Europese Unie kan er als de volledige capaciteit benut wordt dus meer energie worden gewonnen met wind dan door middel van steenkool. In de EU-lidstaten werd vorig jaar 12,5 gigawattpiek aan windenergiecapaciteit toegevoegd, iets minder dan in 2015. Windmolens in de EU kunnen nu samen 153,7 gigawattpiek aan energie produceren. Dat betekent niet dat al die capaciteit ook daadwerkelijk wordt gebruikt. De windmolens produceerden vorig jaar ongeveer 10 procent van de elektriciteit die de lidstaten nodig hadden.

Duitsland heeft nog altijd het grootste aantal windmolens, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Nederland behoorde vorig jaar tot de 5 lidstaten die de meeste nieuwe windmolens aansloten op het energienet. Dat kwam met name door de opening van Windpark Gemini, een windmolenpark op zee in de buurt van Schiermonnikoog.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!